Hlavní obsah

Největší banka zdražila hypotéky a prolomila hranici 3 %. Ostatní budou nejspíš následovat

Reakce bank na zvyšování sazeb ČNB.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Dva roky od historického minima 1,77 procenta míří úrokové sazby hypoték nad tři procenta. Největší poskytovatelé hypoték reagují na politiku ČNB a s nimi nejspíš zvýší sazby i ostatní hráči na trhu.

Článek

Největší český poskytovatel hypoték – Hypoteční banka – zvýšila svou sazbu o 0,2 procentního bodu a prolomila tak hranici 3 procent. Konkrétně tedy vzrostla sazba hypoték s pětiletou fixací z 2,89 na 3,09 procenta.

„Opětovné zdražení mezibankovních zdrojů znamená nejrychlejší tempo růstu od předkrizového období,“ uvedla ke zvýšení mluvčí banky Andrea Vokálová s tím, že krok reaguje na středeční zvýšení dvoutýdenních repo sazeb ze strany ČNB.

Co takovéto zdražení znamená v praxi? Po zanedbání dalších poplatků to u průměrné hypotéky (v srpnu dle Hypoindexu 2 216 908 korun) na dvacet let znamená prodražení měsíční splátky o 222 korun na 12 395 korun.

Zatímco se sazbou 2,89 zaplatí výhledově klient za každou půjčenou korunu bance 1,32 koruny zpět, půjčí-li si za 3,09 %, vrátí bance za každou korunu už 34 halířů navrch.

Dva miliony ale ve větších městech na byt zdaleka nestačí. Měsíční splátka “pražské hypotéky”, tedy čtyři miliony korun na třicet let, se tímto nárůstem sazeb prodraží o 421 korun na 17 058 korun. Za každou korunu klient nově zaplatí 54 haléřů navrch.

Navíc je nutné říci, že i když se samotné sazby opticky drží jen těsně nad třemi procenty, zpravidla po započtení poplatků a dalších nákladů (tedy ve vyjádření RPSN) tuto hranici překonávají výrazněji.

Krok největšího hypotečního poskytovatele se s největší pravděpodobností přelije na celý trh. Do jisté míry se to už děje. Další z největších hypotečních bank – Česká spořitelna – zdražovala už v polovině září.

Nejčastější fixace – tedy na pět, osm a deset let – zdražila o jednu až dvě desetiny procentního bodu. Hypotéka na pět let se tak nyní úročí sazbou 2,89 procenta, ty delší jsou těsně pod tříprocentní hranicí.

Podle informací Seznam Zpráv navíc Česká spořitelna ještě letos k dalšímu navýšení úrokových sazeb přikročí. Během října plánuje postupně sazby zvyšovat i Moneta. Již počátkem týdne zvýšila sazby na 2,89 procenta Raiffeisenbank.

Od začátku září naopak o desetinu procentního bodu zlevnila Air Bank, která tak aktuálně půjčuje částky od 1,5 milionu korun za 2,39 procenta. I zástupci Air Bank ale uvádějí, že její kroky vycházejí ze sledování konkurence. Je tedy pravděpodobné, že ani tyto sazby dlouho nevydrží.

Komerční bankéři navyšováním úrokových sazeb opožděně reagují na obdobné kroky České národní banky (ČNB). Ta totiž od konce června zvýšila základní dvoutýdenní repo sazby hned třikrát – celkem o 75 bazických bodů (0,75 %). Naposledy centrální bankéři sazby zvyšovali ve středu po zasedání bankovní rady.

Duel Markéty Bidrmanové o nové regulaci hypoték.Video: Seznam Zprávy

Ve stejném období přitom Hypoindex, který sleduje průměrné sazby hypoték, stagnoval. Srpnová hodnota 2,53 % je jen o dvě setiny procenta vyšší než dubnová. Meziroční inflace navíc v srpnu činila 2,5 procenta, tedy v podstatě stejně jako průměrný úrok hypoték.

„V tuto chvíli se domníváme, že úroková sazba u hypoték je neadekvátně nízká na to, kde se na trhu úrokové sazby nachází. Dá se předpokládat, že se na konci roku bude průměrná sazba pohybovat okolo tří procent,” komentuje současnou situaci na hypotečním trhu hlavní ekonom ING Bank pro Česko Jakub Seidler.

Nedávné chování bank má také souvislost s kroky ČNB. Od října totiž začne platit doporučení, které zapovídá hypotéky pro ty, kteří by spláceli více než 45 % svého měsíčního čistého příjmu nebo si půjčili přes 9násobek ročního příjmu.

I když během léta (září ještě spočítané není) nepřevyšovaly počty uzavřených hypoték výsledky z loňského roku, poptávka před vstupem regulace v platnost přeci jen stoupla. To přimělo banky k větší soutěži o tyto klienty, a tím pádem i nezvyšování (nebo i dočasnému snižování) sazeb.

Reklama

Doporučované