Hlavní obsah

Největší bankovní obchod roku padl. PPF se nedohodla s Monetou

Bankovní obchod roku padl, PPF se nedohodla s Monetou.Video: Martin Zíta, Seznam Zprávy

 

Reklama

Skupina Home Credit nebude pokračovat v přípravách na spojení společností Air Bank a Home Credit v Česku a na Slovensku s Moneta Money Bank. Home Credit ze skupiny PPF podnikatele Petra Kellnera to dnes oznámil v tiskové zprávě. Mělo jít o jednu z největších transakci v historii českého bankovního trhu.

Článek

Home Credit přijal toto rozhodnutí po uplynutí dohodnuté exkluzivní lhůty na přípravu a podpis právně závazných transakčních dokumentů. Podepsány tak nebyly.

Podle informací Seznamu může mít PPF pro české a slovenské aktivity Home Credit jiného partnera.

Moneta spustila proces ke spojení s Air Bank a českým a slovenským Home Creditem loni v říjnu. Po uskutečnění transakce měla vzniknout dvojka na českém trhu ve spotřebitelských půjčkách a trojka ve velikosti bankovní sítě pod značnou Air Bank.

Jaké byly původně dojednané podmínky? Při vypořádání transakce získá Moneta stoprocentní podíly v Air Bank a v českém a slovenském Home Creditu. Skupina Home Credit v rámci vypořádání transakce obdrží 165,6 milionu nově vydaných akcií Monety v hodnotě 13 miliard korun. To z Home Creditu učiní největšího akcionáře s bezmála čtvrtinovým podílem. Zároveň Moneta zaplatí skupině Home Credit ještě 6,75 miliardy korun v hotovosti.

Vedení Monety avizovalo, že by rádo upravilo podmínky fúze tak, aby dosavadní akcionáři měli příležitost odkoupit některé akcie určené pro Home Credit, tak aby skupina neměla tak výrazný vliv.

Moneta minulý čtvrtek oznámila, že se rozhodla snížit nabídku na převzetí svého konkurenta Air Bank a českého a slovenského Home Creditu. Podle revidovaných podmínek potenciální akvizice by kupní cena měla činit maximálně 18,5 miliardy korun namísto původně navrhovaných 19,75 miliardy korun.

Skupina PPF ovšem údajně nebyla ochotná na ústupky, které akcionáři požadovali, přistoupit. Trhliny podle informací Seznamu obchod dostal už na začátku roku.

„Skupina je přesvědčena, že požadavek, který Moneta minulý týden vznesla na snížení ocenění Air Banky a Home Creditu, je nedůvodný. Ziskovost našich českých a slovenských aktiv v roce 2018 předčila údaje prezentované Monetě během vzájemných jednání. Jen samotná Air Bank na vysoce konkurenčním trhu dosáhla robustního zisku, počet jejích klientů meziročně vzrostl a dále se zvýšil index spokojenosti zákazníků,“ uvedl dnes Home Credit.

PPF investuje do řady odvětví od bankovnictví a finančních služeb přes telekomunikace, biotechnologie, pojišťovnictví, nemovitosti až po zemědělství. PPF působí v Evropě, Rusku, Asii a Severní Americe. Home Credit, založený v roce 1997 v Česku, je jedním z předních poskytovatelů spotřebitelského financování ve střední a východní Evropě, Společenství nezávislých států a Asii. Majoritním vlastníkem (88,6 procenta) je PPF Financial Holdings. Minoritním akcionářem Home Creditu (11,4 procenta) je investiční holdingová společnost EMMA OMEGA vlastněná Jiřím Šmejcem.

Moneta Money Bank funguje pod současným názvem od roku 2016, jméno se z dřívějšího GE Money Bank změnilo v souvislosti se vstupem banky na burzu v květnu téhož roku. Finanční ústav je jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze.

Reklama

Doporučované