Hlavní obsah

Největší baterie v Česku. Plně nabitá by vystačila 150 domácnostem přibližně na půl dne

Jak vypadá největší baterie v Česku? Video: Petr Švihel

 

Reklama

V Prakšicích u Uherského Hradiště stojí mezi solárními panely nenápadný kontejner. Ve skutečnosti se jedná o první velkokapacitní úložiště energie v České republice s cenovkou dvacet milionů korun.

Článek

Před pár dny zprovoznil americký excentrický podnikatel Elon Musk největší velkokapacitní bateriové úložiště na světě. Je v Austrálii a plně nabité by mělo dokázat zásobovat energií 30 tisíc domácností na jednu hodinu.

Prakticky ve stejný čas se první obří baterie objevila i v České republice. Má kapacitu 1,2 megawattu. Je tak zhruba stokrát menší než bateriová soustava v Austrálii. Přesto česká baterie dokáže plně nabitá zásobovat zhruba 150 domácností energií až půl dne. Firmu Solar Global, která ji nainstalovala poblíž Uherského Hradiště, stála 20 milionů korun.

„Je to první vlaštovka, která věříme, že dělá jaro. Proto je cena vyšší, než očekáváme do budoucna,“ říká Zdeněk Tříska, ředitel Solar Global Service.

„Je to spíše symbolický smysl. Zatím nejsme v situaci jako v Austrálii, kde potřebují vyrovnávat výkyvy energie. Ale je to důležitý signál do budoucna,“ říká Štěpán Chalupa, předseda Komory obnovitelných zdrojů energie.

A podle Lenky Kovačovské, náměstkyně pro energetiku na Ministerstvu průmyslu a obchodu, se aktuálně registrují i další firmy jako E.ON a ČEZ s tím, že chtějí v Česku zapojit podobné a ještě větší baterie.

Reklama

Doporučované