Hlavní obsah

Největší bezpečnostní agentura v zemi i přes pandemii udržela tržby

Generální ředitel Securitas ČR Pavel Adamovský o obchodních výsledcích firmy během pandemie.Video: Silvie Friedmannová

 

Reklama

I přes dopady pandemie udrželi tržby, přišli ale o růst z předchozího roku. Bezpečnostní agentuře Securitas ČR pomohly loni hlavně technologie a digitalizace.

Článek

„My jsme měli to štěstí, že na nás pandemie nedopadla nijak katastroficky díky tomu, že máme zákazníky z nejrůznějších oborů,“ uvedl Pavel Adamovský, generální ředitel Securitas ČR.

Výsledný obrat nakonec v roce 2020 dosáhl 1,49 miliardy korun, o rok dříve to bylo 1,54 miliardy korun.

Od měření teploty k technologiím

Firma během pandemie přišla o zakázky z oblasti maloobchodu a cestovního ruchu, například při ochraně hotelů.

„Na druhou stranu jsme cítili zvýšený zájem o technologie a určitě byl nárůst některých speciálních služeb, protože naši pracovníci jsou často v první linii, takže jsme pomáhali například s měřením teploty, s kontrolou minimálních vzdáleností nebo jsme i asistovali u samotestování,“ popsal v rozhovoru pro SZ Byznys Pavel Adamovský.

Securitas ČR

– Největší bezpečnostní agentura v Česku. Poskytuje mimo jiné služby fyzické ostrahy, mobilní a monitorovací služby a elektronické zabezpečení.

– Je pobočkou globální společnosti Securitas AB, která má celkově 355 000 zaměstnanců ve 47 zemích světa.

– V Česku má šest poboček a zaměstnává 2 000 lidí.

– V roce 2020 měla obrat 1,49 mld. Kč.

Firma také během covidu šetřila na vnitřních nákladech. Provozní výsledek tak nakonec překonal rok 2019 hodnotou 54,9 mil. korun (o rok dříve to bylo 51,6 mil. korun). Podle výroční zprávy však nakonec společnost končí ve ztrátě.

„Čistá ztráta za rok 2020 ve výši 1,73 milionu je způsobena finanční činností, konkrétně prodejem 100 % podílu v obchodní společnosti Securitas Latvia,“ píše se v dokumentu. Podíl v lotyšské firmě prodala loni společnost třetímu subjektu s velkou ztrátou.

Celá firma bude digitální do konce roku

Podle Pavla Adamovského je nyní jedním z hlavních plánů navýšit prodej technologií, například vzdálený monitoring nebo instalace elektronických systémů a řešení, na 35 procent.

Securitas také sází na kompletní digitální evidenci bezpečnostních služeb. Jinými slovy by se všechny úkony strážných měly odehrávat v digitální podobě. K zákazníkovi se tak dostanou přesná data nejrizikovějších dní či lokalit.

V lednu dokončila digitalizaci v západních Čechách, v dubnu na Moravě. Vedení plánuje, že celá společnost bude zdigitalizovaná do konce letošního roku.

Reklama

Doporučované