Hlavní obsah

Největší bitka basketbalistů posledních let? Hráči čekají na tresty, Australané mluví o provokaci

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Video: Karolína Bulisová, SNTV, Reuters

 

Reklama

Basketbalisté Filipín a Austrálie budou za největší bitku posledních let potrestáni. Rozhodla o tom Mezinárodní basketbalová asociace, která proti oběma celkům zahájila řízení. Podle australského trenéra Luca Longleyho Filipínci střet vyprovokovali na popud trenéra.

Článek

Mezinárodní basketbalová asociace se teď rozhodla incident ze zápasu kvalifikace na světový šampionát prošetřit. S oběma týmy zahájila správní řízení. Jaké tresty a jakým hráčům je nakonec udělí, oznámí v průběhu čtvrtka.

Do konce třetí čtvrtiny zápasu mezi Austrálií a Filipínami zbývaly čtyři minuty. Australského hráče Chrise Gouldinga poslal k zemi filipínský Roger Pogoy. Faul vyprovokoval Gouldingova spoluhráče Daniela Kickerta. Ten Pogoye napadl loktem, čímž odstartoval jednu z největších basketbalových bitek posledních let. Létaly při ní pěsti a dokonce i židle.

Australští basketbalisté, v čele s Kickertem, teď bitky litují. „Dostal jsem se do pozice, ve které jsem se zachoval nešťastně. Mohli jsme mít hezké vítězství, ale skončilo to docela neslavně a s kontroverzním problémem. Myslím, že jsem zareagoval přehnaně - a lituji toho. Nechám mezinárodní basketbalovou federaci, aby zareagovala tak, jak má, a udělila takové sankce, jaké jsou vhodné,” uvedl na tiskové konferenci Australanů Kickert.

Na té promluvil i asistent trenéra Luc Longley. Podle něj je zřejmé, co celou bitku vyprovokovalo. „Věřím tomu, že je trenér Chot Reys poslal, aby nás začali napadat. Myslím si, že to je i zachycené na videu. Myslím si, že se styděl za to, jak jeho tým hraje a v jaké je formě. Na konci zápasu se mi ani nepodíval do očí, když jsme si třásli rukou. Podle mě se prostě styděl a z toho to celé vzešlo,” řekl Longley.

Oproti tomu Filipínci vidí problém v tom, že rozhodčí zápas po faulu nepřerušili a nenařídili trestný hod.„Po faulu Kickerta se měla hra přerušit a měl být nařízen trestný hod. Ale hra pokračovala, nechápu, proč dovolili, aby pokračovala. Ale nesnažíme se tím omluvit chování filipínských hráčů. Podle nás šlo o politováníhodný incident, ke kterému hlavně nemělo vůbec dojít,” řekl za Filipínce tiskový mluvčí Harry Roque Jr.

Reklama

Související témata:

Doporučované