Hlavní obsah

Největší boom u nás zažilo chataření v 60. a 70. letech, oblibě se těší i dnes

Češi jsou označováni za národ chatařů a chalupářů.Video: Tereza Nováková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Proč Češi tolik milují chaty a chalupy? Útěk za hranice města, sezení u táboráku nebo třeba sport. Každý si v přírodě najde to svoje.

Článek

Útěk do přírody před městským shonem. To pro většinu lidí představuje víkend strávený na chatě nebo chalupě. O Češích se někdy mluví dokonce jako o národu chatařů a chalupářů. Kdy vlastně tato tradice vznikla?

Počátky chalupaření u nás se datují již do doby průmyslové revoluce, kdy se lidé začali stěhovat do velkých měst a ve volném čase jezdili na výlety do přírody. Později si tam začali stavět i chaty a tvořili celé chatové osady. Mezi ty nejznámější patří například osada Ztracenka u Štěchovické přehrady, která příští rok oslaví 100 let své existence.

O historii i současnosti chalupaření a chataření u nás si povídali naši moderátoři se sociální geografkou z Univerzity Karlovy Danou Fialovou. Ta například vysvětlila rozdíl mezi pojmy chata a chalupa, které se často zaměňují. „Rekreační chalupa je objekt, který sloužil k trvalému bydlení nebo k nějaké jiné funkci. Třeba mlýn, hamr, mačkárna skla, stodola. Pak došlo ke změně funkce na funkci rekreační. Zpravidla jsou tyto objekty uvnitř vesnice, uvnitř zastavěné části obce,” říká Fialová. Oproti tomu chaty „jsou objekty, které jsou postaveny přímo za účelem rekreace,” dodává geografka. Na celý rozhovor se můžete podívat ve videu nad článkem.

Pořad Rodinka letní speciál sledujte každý všední den od 8:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Související témata:

Doporučované