Hlavní obsah

Největší britský festival světla rozzářil Londýn. Projekce se objevila i na Westminsterském opatství

Po Londýně je rozmístěno celkem 58 světelných instalacíVideo: AP

 

Reklama

Od 18. do 21. ledna v Londýně probíhá největší festival světel v Británii. Po městě je rozmístěno celkem 58 uměleckých instalací.

Článek

Hlavní město Velké Británie v lednu hostuje největší světelný festival v zemi s názvem Lumiere. Všech 58 světelných instalací je přístupných veřejnosti zdarma.

V netradičním světle se Londýňanům ukázala dominanta metropole Westminsterské opatství. Jednou z nejnavštěvovanějších instalací je takzvaný Waterlicht od holandského umělce Daana Roosegaardeho. Ten je inspirován rostoucími hladinami moří v důsledku globálního oteplování. Modré paprsky v mlze nad hlavami návštěvníků mají evokovat pocit pod hladinou.

Festival probíhá v měsíci, kdy v Londýně převládá chladné zimní počasí. Umělci tentokrát museli své instalace přizpůsobit silnému větru a dešti. Vlivem větru došlo dokonce k poškození jednoho díla od umělce Joa Pococka.

Důvod výběru lednového termínu vysvětluje umělecká ředitelka festivalu Helen Marriage: „Patrně je teď v Londýně nejponuřejší období v roce. Je po vánočních nákupech, slevách, detoxikujete se, snažíte se dostat zpět do formy. Ze všeho, co lidé dělají v tomto ročním období, jsou trochu smutní. Takže jsme tento termín vybrali, abychom rozjasnili životy lidí.”

Reklama

Související témata:

Doporučované