Hlavní obsah

Největší české naděje v Tokiu. Kdo potvrdí roli favorita?

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

České tenistky Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková se radují z vítězného finále French Open 2021.

Reklama

Čeští sportovci v samostatné éře Česka vybojují na letních olympijských hrách v průměru kolem devíti medailí. Poslední hry v Riu brali Češi celkem deset cenných kovů. Kolik jich bude letos?

Článek

Hned 116 českých sportovců se mělo původně představit v Tokiu, o jedenáct více než na předchozích letních hrách v Riu. Jenže už minimálně tři z nich vinou pozitivního testu na covid do boje o medaile nakonec vůbec nezasáhnou.

„Je senzační, že se nominace rozšířila ještě o basketbalisty, kteří sehráli skvělý turnaj. Pro nás to sice znamená další velké starosti s organizací, ale moc nás to těší,“ uvedl pro Sport.cz šéf české výpravy Martin Doktor. „Kolektivní sport vždy na olympijských hrách zlepší týmového ducha,“ dodal.

Podle pečlivé predikce americké agentury AP, kterou ve velkém přebíraly i další zpravodajské tituly, získá česká výprava v Tokiu celkově sedm medailí. Kdo z Čechů má podle prognóz největší šanci na zlato?

Jiří Prskavec

Samotná nominace na olympijské hry je pro Jiřího Prskavce jistě solidním úspěchem. Držitel bronzové medaile z posledních her v Rio de Janeiro (2016) se dokázal na olympiádu kvalifikovat přes exmistra světa Ondřeje Tunku, olympijského medailistu Vavřince Hradilka i novopečeného evropského šampiona Víta Přindiše.

Není náhoda, že žhavý adept na zlato s českou vlajkou figuruje právě v disciplíně vodního slalomu. V samostatné historii Česka, od olympiády v Atlantě (1996), čeští závodníci dokázali pokaždé vyválčit nějakou tu medaili z rozbouřených kanálů.

Obhájce olympijské bronzové medaile Prskavec si odbyl premiéru pod pěti kruhy právě v Riu, kde se dokonce dokázal slalomem proháčkovat v nejrychlejším čase, jenže kontakt s brankou ho od zlaté a stříbrné medaile nemilosrdně odstřihnul.

„Viděl jsem to mockrát, vždycky mě zabolí. Ale když se dívám zpět, do Ria jsem jel jako nadšený kluk, kterému se splnil dětský sen. Užíval jsem si atmosféru, kamarádství lidí v ostatních sportech. A jsem strašně rád, že se mi ten závod povedl, ustál jsem i tu chybu a dojel třetí. Na druhou stranu si myslím, že by bylo špatně, kdybych tehdy vyhrál, ještě jsem nebyl připravený. Možná by mě to i stálo další roky, že bych se nebyl schopný posunout dál,“ prohlásil sebekriticky v rozhovoru pro Sport.cz Jiří Prskavec.

Prskavec si mezi slalomáři vybudoval respekt, což se projevilo i mimo závodní dráhu při jednání s organizátory her v Tokiu o výsledné podobě olympijské trati. Český slalomář měl totiž o vytyčené dráze jisté pochybnosti a neváhal iniciovat debatu o jejím předělání.

„Na kempu v Tokiu jsem předloni napsal na tabuli, ať tam lidé doplní, jestli si myslí, že by se měla předělat. A všichni napsali, že jo. Já to vyfotil, poslal Jessice Foxové (australská slalomářka), že navrhuju ty změny. A zjistili jsme, že korespondují s tím, jak měla trať původně vypadat. Říkali jsme, že se dělá projekt za velké peníze, který funguje, tak proč to tady dělat jinak. Postavila se za nás řada závodníků, tak na to federace brala ohled. Ale kdyby to byl jen můj názor, tak se nic nezmění, taková ikona nejsem, ani nikdo jiný z našeho sportu,“ komentuje svou iniciativu Prskavec.

Do finálové jízdy nastoupí Prskavec v pátek 30. července v 9:00 SEČ.

Josef Dostál

Osmadvacetiletý český kanoista Josef Dostál má na olympiádě skvostnou bilanci. V Londýně (2012) získal po boku Daniela Havla, Lukáše Trefila a Jana Štěrby bronz v závodě na 1000 metrů, v Riu stříbro v singlu na 1000 metrů a obhájil bronz ve čtyřkajaku společně s již osvědčenou sestavou.

I tentokrát ho čekají dvě disciplíny. Nejprve pojede kilometrový závod na singlkajaku, namísto čtyřkajaku pak vyrazí na deblkanoi s Radkem Šloufem, se kterým na květnovém Světovém poháru v Szegedu brali stříbro.

Armádní sportovec roku 2016, Prap. Dostál rozhodně není „pouhým“ olympionikem, ve volném čase poctivě studuje na ČZU podnikání a management a od dětství je také vášnivým rybářem. Do Japonska si tak Dostál se samozřejmostí zabalil i rybářskou výbavu. „Ta se musí vejít, přes to nejede vlak,“ prozradil Dostál.

Rok vynuceného odkladu mu podle jeho slov pomohl. „Jsem trošku víc vyježděný a tolik kilometrů jsem nikdy nenapádloval,“ chválí si Dostál.

Pokud se v Tokiu dostane v singlu až do finále, o medaile bude usilovat v úterý 3. srpna v 5:25 SEČ. Deblové finále je na programu ve čtvrtek 5. srpna v 5:55 SEČ.

Adam Ondra

Lezecká premiéra na olympiádě čeká Adama Ondru, který bez debat patří mezi největší favority své disciplíny. Sportovní lezení bude stejně jako český sportovec pod pěti kruhy v Tokiu debutovat.

Trojnásobný mistr světa v lezení na obtížnost a světový šampion v boulderingu Ondra svou vynikající formu potvrdil na dubnovém Světovém poháru v boulderingu, který jasně ovládl.

„V boulderingu má šanci vyhrát dvanáct lidí. V obtížnosti je těžké predikovat, ale je to disciplína, kde si lze výkon nejvíc pohlídat a bude překvapení, pokud nevyhraji já, Němec Alex Megos nebo Rakušan Jacob Schubert,“ vyhlíží své šance favorizovaný Ondra pro Sport.cz .

Fenomén českého lezení Ondra se již ve svých dvanácti letech zařadil mezi deset nejlepších světových lezců na obtížnost. Přes deset let vede žebříčky skalních lezců a je tak po zásluze označován světovými médii jako senzace českého sportovního lezení.

Skutečnost, že se hry v Tokiu od rok odložily, českého lezce i trochu posílila.

„Kdybych věděl, že se musím zavřít na rok do tělocvičny a vylezu z ní před olympiádou, tak bych se zcvoknul. Je nutné umět najít zdravou rovnováhu. V tomhle byl právě uplynulý rok vážnou individuální zkouškou. A myslím, že některým závodníkům určitě nepomohl a jejich motivace zakolísala,“ přemítá o dopadu pandemie zocelený Ondra.

Na šestadvacetiletou českou naději v Japonsku nečeká závodění v klasickém formátu soutěží sportovního lezení. Na světových šampionátech jsou ve hře tradičně celkově tři sady medailí v lezení na rychlost, v boulderingu a v lezení na obtížnost, ale v Tokiu se Ondra popere v kombinaci všech tří disciplín o jednu jedinou sadu cenných kovů.

Premiérové finále lezení v olympijské historii se uskuteční ve čtvrtek 5. srpna od 10:30 SEČ.

Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková

Pochopitelně na seznamu medailových aspirantů nesmí chybět ani kvarteto českých tenistek směřujících do Tokia, jmenovitě Petra Kvitová, Karolína Plíšková, Barbora Krejčíková a Markéta Vondroušová.

Český ženský tenis je v současnosti bezesporu světovou velmocí. Na mezinárodním tenisovém okruhu WTA figuruje aktuálně v první stovce žen hned osm Češek, přičemž v top 25 najdeme hned čtyři české krajanky.

Podle agentury AP patří k největším favoritům na celkový triumf duo sehraných deblistek Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková.

Zejména Krejčíková, česká kometa posledních měsíců, na sebe výrazně upozornila dvojnásobným triumfem na pařížském grandslamu French Open. Nejprve v singlu, posléze v deblu, kde jí věrnou oporou byla právě Kateřina Siniaková.

„Je fakt, že se nám daří. Ale v Tokiu budou týmy absolutně jinak poskládané kvůli národnosti. Mnoho párů jsme nikdy nepotkaly. Přitom třeba Američanky či Bělorusky budou děsně silné, nebezpečné a nečitelné budou i další týmy. Nás naopak znají všichni. Naší výhodou je, že s Katkou hrajeme dlouho. Víme, co od sebe čekat. A máme dost zkušeností pro chvíle, kdy se nedaří, což je podle mě obrovská výhoda,“ komentovala olympijské vyhlídky pro Sport.cz Krejčíková.

Krejčíková patří do kategorie sportovkyní, kterým odložené hry v Tokiu jednoznačně pomohly. Na loňské nominační listině jméno Krejčíkové pro vysokou domácí konkurenci ani nefigurovalo.

„Kdyby se Tokio neodložilo, tak bych na dvouhru nejela, protože jsem se pohybovala někde ve druhé stovce žebříčku. A možná bych se nevešla ani do nominace na čtyřhru, neboť ve hře byla ještě Bára Strýcová. Takže já mohu být za odložení vážně ráda,“ konstatuje Krejčíková.

Novopečená vítězka French Open má na svém kontě i řadu dalších úspěchů právě ve zmiňované čtyřhře. Je vítězkou Wimbledonu (2018), dvojnásobnou vítězkou French Open (2018, 2021), finalistka Turnaje mistryň (2018), vítězka Fed Cupu (2018), vítězka mixu Australian Open (2019, 2020, 2021).

Tenisový program v Tokiu začne v sobotu 24. července, finále dvouhry žen proběhne v sobotu 31. července. Deblistky si o zlato zahrají o den později, v neděli 1. srpna.

Dalšími vážnými adepty na zisk cenných kovů jsou dvojnásobný sportovec roku judista Lukáš Krpálek, dvojnásobný mistr světa v kategorii C1 500 metrů kanoista Martin Fuksa, čerstvá mistryně Evropy na trati na 200 metrů volným způsobem plavkyně Barbora Seemanová, několikanásobný mistr Česka sportovní střelec Jiří Lipták nebo vicemistr světa dráhový cyklista Tomáš Bábek.

Slavnostního zahájení her se má účastnit i japonský císař Naruhito. Ceremoniál je na programu v pátek ve 13:00 SELČ.

Reklama

Doporučované