Hlavní obsah

Největší chyba v OKD se stala v půli 90. let, říká Ivan Pilip. Viděl, jak vláda ztrácí nad doly kontrolu

Rozhovor s Ivanem Pilipem o jeho insolvenci i divoké privatizaci uhelných společností.Video: Zuzana Kubátová

 

Reklama

Divokou privatizaci důlních firem OKD a Mostecká uhelná umožnila chybná rozhodnutí pravicových vlád. Šlo spíš o opomenutí než o záměr. Tak vidí bývalý ministr Ivan Pilip kauzy, jež připravily Českou republiku o miliardy korun.

Článek

Stát přišel o Mosteckou uhelnou (MUS) a OKD při „divoké privatizaci“ - kontrolu nad nimi převzaly soukromé firmy proti vůli vlády. Ivan Pilip, v 90. letech vlivný pravicový politik, byl ministrem financí právě v době, kdy se schylovalo k tomuto scénáři.

„Tušili jsme, co se děje. Když jsem přišel na ministerstvo, odehrával se už pokus o převzetí Mostecké uhelné. Snažili jsme se mu zabránit,“ vzpomíná.

Pilip ale šéfoval ministerstvu zodpovědnému za privatizaci jen necelé dva roky a je přesvědčen, že tehdy už bylo na záchranu dolů pozdě. Podle něj se klíčová chyba stala už v půli 90. let, kdy se stát vzdal majoritních podílů v MUS i OKD a nechal si jen minoritu. Právě tak se otevřela cesta pro pozdější ovládnutí dolů dravými soukromými investory. Důsledky dodnes řeší soudy.

Právě tento týden se k Obvodnímu soudu pro Prahu 2 vrátil případ privatizace státního zbytku akcií OKD, při níž stát přišel v roce 2004 podle obžaloby téměř o šest miliard korun.

Pilip v rozhovoru připouští chyby pravicové politiky 90. let a také za ně přijímá částečnou odpovědnost. Je ale přesvědčen, že šlo tehdy o opomenutí, nikoliv korupci. „Jsem si jist, že za chybu z půli 90. let nikdo nedostal zaplaceno,“ říká.

Vystudovaný ekonom, který se v posledních letech věnuje podnikání v realitách, mluví otevřeně také o svých osobních problémech: Je na něj podán insolvenční návrh a bude muset prodat zámek Trněná, na který si před devíti lety půjčil.

Celý rozhovor s Ivanem Pilipem najdete ve videu nad tímto článkem.

Reklama

Související témata:

Doporučované