Hlavní obsah

Největší dodavatel respirátorů pro zdravotnictví předložil padělaný certifikát

Foto: vlada.cz

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Reklama

aktualizováno •

Firma LA Factory při první dodávce medicínských respirátorů dodala resortu ministra Adama Vojtěcha certifikát od polské laboratoře. Ta však Seznam Zprávám potvrdila, že žádný takový certifikát nevydala a že musí jít o falzifikát.

Článek

Lanškrounská firma LA Factory se v čase masivního nákupu ochranných pomůcek proti koronaviru stala největším dodavatelem ochranných pomůcek pro ministerstvo zdravotnictví.

Dodávala resortu ministra Adama Vojtěcha medicínské filtrační polomasky a další ochranné prostředky už od druhé poloviny března, přestože její dvaapadesátiletý majitel Radek Švec přiznal, že před koronavirem nevěděl o respirátorech skoro vůbec nic.

Objednávky, které ministerstvo s LA Factory uzavřelo, se původně vyšplhaly k miliardě korun. Z řady objednávek ale sešlo, protože podle ministra Vojtěcha dodávky filtračních polomasek nesplňovaly deklarovanou kvalitu.

Dosud tak ministerstvo Radku Švecovi zaplatilo 471 milionů korun. „Ještě máme od lanškrounské firmy slíbené dvě dodávky zhruba za 250 milionů korun,“ uvedlo ministerstvo.

Společnost LA Factory pak musela ministerstvu ke zboží dodat CE certifikáty shody, které v Evropě vydává pouze 34 úřadů. A když si Seznam Zprávy od ministerstva vyžádaly veškeré certifikáty shody, které Radek Švec resortu poslal, ukázalo se, že řada z nich nesplňovala evropské podmínky.

A jeden byl dokonce falešný.

Konkrétně se jednalo o certifikát, který podnikatel Švec dokládal ministerstvu při první objednávce na milion medicínských masek. Certifikát shody měl razítko polské laboratoře ICR, která však už v minulých týdnech na svých stránkách informovala, že se stala terčem podvodů a že řada čínských firem její certifikáty padělala.

Seznam Zprávám pak tato laboratoř potvrdila, že nikdy nevydala ani certifikát shody, který předložil se svou dodávkou ministerstvu zdravotnictví i majitel LA Factory.

Podle polské laboratoře musí jít o falzifikát.

„Nejsme autorem ani vydavatelem tohoto certifikátu. Tento certifikát byl pravděpodobně vydán čínskou firmou Shanghai MICEZ Equipment Testing, která je nám známá z mnoha zfalšovaných certifikátů,“ vysvětlil Seznam Zprávám ředitel polské laboratoře Rafał Kalinowski.

Foto: Seznam Zprávy

Doklad společnosti LA Factory k první dodávce na milion medicínských masek. Podle Jakuba Krále ze společnosti Porta Medica navíc nejedná ani o CE certifikát shody.

Majitel LA Factory Radek Švec odmítl, že by dovážel medicínské masky s falešným certifikátem. Seznam Zprávám zaslal komunikaci s polskou laboratoří, která mu prý řekla, že je vše v pořádku a certifikát falešný není.

Ředitel polské laboratoře Kalinowski však vysvětlil, že v době, kdy je Radek Švec kontaktoval (což bylo 27. března), jeho laboratoř nevěděla, že řada čínských firem jejich certifikáty falšuje. Proto mu podle Kalinowského v laboratoři řekli, že je vše v pořádku.

„Poté, co jsme kontrolovali, kolik a jaké certifikáty jsme vydávali, mohu říct, že tento certifikát jsme stoprocentně nevydali. Jak jsem říkal, nejspíš ho padělala čínská firma,“ vysvětlil šéf polské laboratoře.

Podle Jakuba Krále ze společnosti Porta Medica, která se zabývá vzděláním a poradenstvím pro výrobce a distributory zdravotnických prostředků, pak certifikát, který Švec dodal k první objednávce, není navíc ani certifikátem shody.

„Je to certifikát systému řízení kvality, nejedná se o certifikát shody,“ vysvětlil Král.

Ministerstvo zdravotnictví pak Seznam Zprávám dodalo dalších pět CE certifikátů shody. Dva z nich pak vystavila italská společnost Ente Certificazione Macchine pro čínskou společnost Henan Jianqi, od které lanškrounská firma nakoupila zboží pro Vojtěchův resort.

„Podstatné je k těmto certifikátům říct, že to není certifikát shody, ale je to pouze dobrovolný certifikát na zdravotnické prostředky. Je to takový certifikát na zeď, který nic nedokazuje k osobnímu ochrannému prostředku,“ konstatuje Král.

Třetí certifikát, který Švec dodal, je vyhotoven americkou společností US Food and Drug Administration.

„To není vůbec relevantní pro evropský trh. Je to důležité, pokud by společnost LA Factory chtěla prodávat ochranné pomůcky v Americe,“ vysvětlil Král.

Podle advokáta Dominika Šolce z advokátní kanceláře FORLEX, která se zabývá zdravotnickým právem pak není relevantní ani poslední certifikát shody, který lanškrounská firma k dodávkám předložila. „Je od společnosti NQA, avšak ta není jednou z 34 evropských laboratoří pověřených k notifikacím,“ uvedl Šolc.

Je třeba připomenout, že Evropská komise v souvislosti s pandemií covid-19 připustila výjimku a firmy, které dovezly na evropský trh necertifikované výrobky, mají šanci si je do určité doby tzv. „docertifikovat“. Tedy požádat Českou obchodní inspekci (ČOI) o udělení výjimky a zahájit sérii zkoušek u notifikované laboratoře.

Ministr Adam Vojtěch však od LA Factory dává ruce pryč a tvrdí, že ministerstvo zdravotnictví předmětné ochranné pomůcky na trh neuvádí. „To činí dovozce do EU, přičemž buď je u daného výrobku posouzena shoda, anebo si požádá o výjimku orgán dozoru, tedy ČOI. To ale v žádném případě nezajišťuje kupující,“ napsal Seznam Zprávám.

Kdo je podvodník?

I když lanškrounská firma dodává Vojtěchovu resortu ochranné pomůcky již od druhé poloviny března, tak žádost o výjimku u České obchodní inspekce podala až 7. května, tedy v době, kdy se o tento případ začala zajímat redakce Seznam Zprávy.

„Potvrzuji, že společnost LA Factory dne 11. května od regionálního inspektorátu ČOI Hradec Králové získala dočasné povolení uvádět na trh osobní ochranné prostředky po dobu potřebnou pro provedení posouzení shod,“ uvedl dnes mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Majitel firmy LA Factory Radek Švec tvrdí, že nechal výrobky testovat ve Výzkumném ústavu bezpečnosti práce (VÚBP), je podle Krále pouze polehčující okolnost v tom, že ví, že se k lidem dostaly kvalitní ochranné pomůcky, ale nemění to nic na tom, že výrobky mohou být na trh uvedeny nelegálně. „Pokud bychom se měli bavit o tom, zda Radek Švec dodal na trh výrobky legálně, je argument testování ve VÚBP irelevantní,“ vysvětluje Král.

Ministerstvo zdravotnictví pak v minulém týdnu už všem dodavatelům rozeslalo požadavek, aby doložili potřebné dokumenty a prokázali, že se jedná o legální produkty, které resortu dodali.

„Pokud nebudou, budeme se bránit i trestněprávní cestou. Je však nutné zdůraznit, že to neznamená, že by to byly nekvalitní pomůcky. Kvalitu dodávaných materiálů jsme testovali ve Výzkumném ústavu bezpečnosti práce, a pokud kvalita nebyla splněna, nic jsme neplatili,“ napsal Seznam Zprávám ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Poznámka: Tento text jsme po jeho publikování aktualizovali poté, co dnes dopoledne ministerstvo zdravotnictví informovalo Seznam Zprávy o udělení výjimky ČOI pro lanškrounskou firmu LA Factory.

Reklama

Související témata:

Doporučované