Hlavní obsah

Výrobce bazénu Albixon kupuje firmu, která tiskne 3D. Umožní výrobu na míru

Generální ředitel Albixonu Zdeněk Vosolsobě vysvětluje, proč firma koupila 3D Tech.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Jeden z největších evropských výrobců bazénů a zastřešení, český Albixon, koupil 80procentní podíl ve firmě 3D Tech. Cenu transakce společnosti nezveřejnily, odhaduje se na desítky milionů.

Článek

Z malé garážové firmy se Albixon vypracoval mezi největší evropské výrobce bazénů, zastřešení a příslušenství. Teď svou pozici ještě posílí a zákazníkům nabídne produkty „na míru“. Koupil totiž firmu 3D Tech.

„Albixon dlouhodobě uvažoval, že vstoupí do světa plastu včetně průmyslového 3D tisku,“ vysvětluje generální ředitel Albixonu Zdeněk Vosolsobě s tím, že firma původně chtěla vše budovat od nuly, ale nakonec našla strategický průsečík se společností 3D Tech.

Tam teď získala většinový podíl.

„Jsme 80procentním vlastníkem 3D Techu. Máme tedy podstatný vliv na to, kam bude směřovat. Zároveň se vylepší naše výrobky i pozice 3D Tech na trhu,“ dodává Vosolsobě.

3D Tech je rodinná firma s dvacetiletou historií. Je průkopníkem 3D tisku v Česku, vyrábí prototypy i hotové výrobky pro automotive, zdravotnictví i sanitu. Mezi její klienty patří například Škoda Auto. Vlastní výrobní halu v Ondřejově a pracuje pro ni zhruba 30 zaměstnanců.

Důvodů, proč Albixon do 3D Techu vstoupil, je hned několik. „Obrovská synergie s naší výrobou a materiálové inovace. Teď směřujeme k tomu, že budeme nahrazovat naše díly na stávajících výrobcích díly plastovými s různými příměsi. Budeme se snažit inovovat materiál na našich výrobcích a například i personalizovat zastřešení, což 3D tisk umožňuje. Vnímáme, že by si zákazníci rádi upravili produkt na míru, ať už to jsou monogramy, nebo barvy. V sériové výrobě to nemůžeme umožnit. Další nespornou výhodou je zrychlení vývoje. Jelikož jsme aktivní v inovacích, potřebujeme rychlejší prototypování. 3D Tech je přesně ta firma, která to umožní,“ říká Vosolsobě s tím, že 3D Tech je přesvědčil i svou komplexností.

Cenu transakce firmy nezveřejňují. Podle odhadů trhu se ale pohybuje v desítkách milionů korun.

Reklama

Doporučované