Hlavní obsah

Největší faux pas při obchodování na Blízkém východě? Podat první ruku arabské ženě

První díl Hi-tech Byznysu Pavla Cypricha tentokrát z Blízkého východu a hlavně Kataru.Video: Pavel Cyprich

 

Reklama

Dubaj se chystá na Expo 2020, Katar na mistrovství světa ve fotbale 2022. Nejenom tyto akce nabízejí stovky příležitostí pro české lidi i firmy. Stojí ale za to se tam vydat?

Článek

„Největší faux pas je podat arabské ženě ruku první a taky je hodně naivní si myslet, že byznys dohodnete hned na první schůzce,“ říká o podnikání na Blízkém východě Jiří Konečný, majitel společnosti Elko EP, která tam působí už 10 let.

Díky pohádkově velkým rozpočtům a překotnému vývoji, kterým státy kolem Perského zálivu procházejí, si ale svůj kus zisku na tamním boomu snaží utrhnout stále víc firem. Konkurence je obrovská, s ní ale i možnosti. „Měsíčně podáváme nabídky na 100 projektů.“

Jiří Konečný

Firma Elko EP vyrábí zařízení pro chytré domácnosti, kanceláře nebo třeba nemocnice. Jiří Konečný ji založil v roce 1997. Dnes vyváží do 17 států světa.

Ani tak by se kvůli zdlouhavému vyjednávání o každé zakázce, i dalším blízkovýchodním nešvarům, znovu na arabskou půdu podnikat nevydal.

Co konkrétně odlišuje byznys na Blízkém východě od toho evropského, respektive západního, si poslechněte v rozhovoru s Jiřím Konečným, který byl hostem Hi-tech Byznysu Pavla Cypricha.

8 stadionů pro 400 tisíc lidí

Firma Jiřího Konečného působí taky v Kataru, který chystá další mistrovství světa ve fotbale. Rozvoj země je proto o to rychlejší. Země investuje týdně do infrastruktury 400 milionů dolarů. Kde ještě před pár lety byla poušť, jsou dnes moderní kancelářské budovy, hotely nebo dálnice.

V hlavním městě a jeho okolí vyroste také 8 nových stadionů přímo pro mistrovství světa. Dohromady se na ně vejde bezmála 400 tisíc lidí. Co s nimi bude potom, když místní fotbal moc nezajímá, nikoho příliš netrápí. Podle odhadů má Katar zásoby zemního plynu nejméně na dalších 300 let. A už teď patří mezi nejbohatší státy světa.

Kdo jsou lidé, kteří v Kataru opravdu pracují a co bude se stadiony postavenými pro MS ve fotbale 2022Video: Pavel Cyprich

Na to, jak se Katar na fotbalový svátek v roce 2022 připravuje, i na to, jak se v zemi žije, kdo jsou lidé, kteří v ní pracují a kde se bere její ohromné bohatství, se podívejte v druhé části pořadu Hi-tech Byznys.

Pořad Byznys

Pořad Byznys sledujte každý všední den ve 14 hodin a v repríze v 18:15 a 22:30 na Televizi Seznam.

Reklama

Související témata:

Doporučované