Hlavní obsah

Největší filmová aukce v Británii. Draží se fialový světelný meč, oblek Batmana či Jokera nebo Gumpovy tenisky

Na největší britské filmové aukci se draží fialový lightsaber, kostýmy Batmana či Jokera, ale i Gumpovy tenisky.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy, Youtube.com

 

Reklama

Fanoušky kinohitů a televizních trháků čeká znovu po roce hluboký ponor do jejich peněženek. V Londýně se totiž koncem září opět roztrhne pytel s filmovými rekvizitami a kostýmy na aukci, která má být v Británii největší svého druhu. Prodávat se bude mimo jiné jeden z nejcharakterističtějších světelných mečů ze Star Wars nebo kostým Batmana či brnění Gladiátora.

Článek

Společnost Prop Store bude mezi 30. zářím a 1. říjnem dražit ikonické předměty z filmů už šestým rokem v řadě. Tentokrát se ovšem sešlo ohromujících 900 rekvizit v celkové hodnotě 7,5 milionu dolarů, v přepočtu tedy za 175 milionů korun. To činí z letošní živé aukce podle magazínu The Hollywood Reporter největší svého druhu, která se ve Velké Británii kdy konala.

Dražba se bude konat v londýnském kině BFI IMAX. Na své si při ní mohou přijít fandové Hvězdných válek, Jamese Bonda, Batmana nebo třeba Gladiátora a Forresta Gumpa, ale i takových kultovních kousků jako Monty Python a Svatý Grál, Osvícení nebo Krotitelé duchů.

Brnění Gladiátora, meč ze Statečného srdce nebo sekera z Osvícení

Podle časopisu Forbes přitáhnou největší příhozy rekvizity jako právě brnění římského generála Maxima Decima Meridia, které v Gladiátorovi nosil Russell Crowe a prodejce si ho cení mezi 30 až 50 tisíci librami, tedy asi 840 tisíci a 1,4 milionu korun. Na stejnou hodnotu je v aukci naceněný meč Williama Wallace, který ve Statečném srdci zvedal k nebesům Mel Gibson. V rozmezí vyšším přesně o 10 tisíc liber, v přepočtu zhruba 280 tisíc korun, je pak sekera Jacka Torrance, kterou se dveřmi v Osvícení prosekával Jack Nicholson.

Foto: Prop Store

Do dražby půjdou filmové rekvizity za 7,5 milionu dolarů.

Něco pro fajnšmekry Star Wars

Dražební kladívko odklepne i několik předmětů ze ságy Hvězdných válek. Opravdoví fajnšmekři nad svými peněženkami určitě nebudou váhat, až přijde na řadu světelný meč Marka Hamilla, který mu v Nové naději, když se poprvé objevil jako Luke Skywalker, vyrobil tehdejší produkční tým. Jeho orientační cena je mezi 60 a 100 tisíci librami, takže by se mohl prodat v přepočtu až za 2,8 milionu korun. V aukci bude ze stejného dílu třeba helma stormtroopera Tantive IV.

Mladší generace z řad fanoušků Star Wars ale patrně ocení spíš unikátní fialový meč Mace Windua, který v Pomstě Sithů naposledy před Darthem Sidiousem zdvihl Samuel L. Jackson. Odhaduje se, že se vydraží mezi 50 a 100 tisíci librami, tedy za stejnou cenu jako Hamillův lightsaber.

Kostým Batmana i nejoceňovanějšího Jokera

Vyvolávat se budou i tři kostýmy z filmů s Batmanem od Tima Burtona. Kompletní oblek hlavního hrdiny z prvního dílu s tváří Michaela Keatona by se podle očekávání Prop Store mohl prodat za 80 až 120 tisíc liber, tedy možná i za více než 3,3 milionu korun. O něco levněji, mezi 30 a 50 tisíci librami se pak odhaduje kostým Jokera, kterého hrál Jack Nicholson, nebo od 10 do 15 tisíc i Jima Carreyho jako Hádankáře.

Divoká karta aukce. Na své si přijdou i horory a komiksy

Divokou kartou aukce je pak optická past z Krotitelů duchů, kterou si dražitelé naceňují stejně jako batmanovský oblek, tedy na 80 až 120 tisíc liber.

Výčet předmětů ale ani zdaleka nekončí. Pod kladívko půjde třeba také facehugger z Vetřelce, rukavice Freddyho Kruegera z pokračování Freddy vs. Jason nebo kostým, který nosil Richard Attenborough jako John Hammond v původním Jurském parku. Na řadu přijdou ale i menší rekvizity z Indiana Jonese, X-Menů, filmů od Marvelu nebo Terminátora.

Forrest Gump a James Bond

Zajímavostí mohou být pro některé rovněž ikonické tenisky Forresta Gumpa. Podle magazínu Forbes by k nim nikdo na dražbě neměl čichat, odhaduje se ale, že by se mohly prodat za 8 až 10 tisíc liber. A k prodeji bude třeba i bondovská pistole Walther, kterou s tlumičem nosil ve Zlatém oku herec Pierce Brosnan. Fanoušci by ji prý mohli ocenit na 40 až 60 tisíc liber.

Kdo by si snad chtěl také něco odnést, ale nemá do kapsy tak hluboko, ten si může zakoupit i drobnosti jako plakát oznamující soutěž o nalezení zlatého kuponu Willyho Wonky z filmu Karlík a továrna na čokoládu zhruba za 8 tisíc korun a další.

Zájemci mohou přihazovat už od 2. září. Od 18. září do posledního dne dražby pak bude přibližně 250 předmětů v kině BFI IMAX veřejně vystaveno.

Naživo se ovšem v Londýně bude dražit až v pondělí 30. září a úterý 1. října. Aukce se bude také streamovat online.

Reklama

Doporučované