Hlavní obsah

Největší firma světa. Akcie Saudi Aramco rostly po startu o 10 %

Foto: Reuters

Saudi Aramco (ilustrační foto).

Reklama

Akcie ropné společnosti Saudi Aramco zahájily obchodování růstem zhruba o deset procent. Firma se tak s hodnotou asi 1,9 bilionu USD (téměř 44 bilionů Kč) stala největší na světě podle tržní kapitalizace, informovala agentura Reuters.

Článek

Dlouho očekávaná primární veřejná nabídka akcií saúdskoarabské ropné firmy Saudi Aramco se podle očekávání stala největší na světě v dosavadní historii burz.

Akcie po zahájení obchodování na burze v Rijádu vystoupaly na 35,2 rijálu (216 Kč). Cena pro primární nabídku byla stanovena na 32 rijálů.

Saúdská Arábie tak získala z primární nabídky akcií firmy 25,6 miliardy dolarů. Nabídka akcií Aramco překonala i nabídku akcií čínské firmy Alibaba, která z prodeje akcií v roce 2014 získala 25 miliard dolarů.

Velká IPO historie.

Aramco převýšila Apple

Společnost Aramco tržní kapitalizací překonala současnou největší firmu, americký Apple. Podle úterní závěrečné ceny akcií činila tržní hodnota Applu 1,19 bilionu USD. Tržní kapitalizace firmy Aramco je také vyšší než tržní hodnota všech pěti největších ropných firem – Exxon Mobil, Total, Royal Dutch Shell, Chevron a BP – dohromady.

Tržní kapitalizace ropných gigantů.

Podíl akcií firmy Aramco obchodovaných na burze je přitom velmi nízký. Firma prodala 0,5 procenta akcií individuálním investorům a jedno procento institucionálním investorům. Většina investorů byla ze Saúdské Arábie nebo z regionu, zájem ze zahraničí byl vlažný. Společnost může ještě v příštích 30 dnech počet akcií nabídnutých k obchodování prostřednictvím opce zvýšit o 15 procent.

Největší firmy podle tržní kapitalizace.

Zbytek v rukách státu

Zbývající akcie firmy zůstávají v rukách státu. Agentura Bloomberg upozornila, že podíl volně obchodovaných akcií patří mezi nejnižší na světě. Mnoho velkých firem, včetně Amazonu či Microsoftu, obchoduje na burze s více než 80 procenty svých akcií. Z 1 000 největších firem podle tržní kapitalizace mají jen dvě na burze menší podíl než Aramco. Jednou je automobilka Audi, která má na burze jen 0,36 procenta akcií a zbytek vlastní Volkswagen. Druhou je státem kontrolovaná německá energetická EnBW Energie Baden-Württemberg AG s 0,37 procenta akcií na burze.

Nízký podíl veřejného vlastnictví znamená, že Saúdská Arábie může prosazovat ve firmě rozhodnutí, která jsou dobrá pro zemi, ale ne nutně pro menšinové akcionáře firmy. Navíc kontrola státu bude ještě vyšší, protože státní investoři získali 13,2 procenta akcií prodaných institucionálním investorům.

Obchodování s akciemi ropného gigantu je také velkou výzvou pro rijádskou akciovou burzu. Ta se díky tomu dostala mezi deset největších burz na světě podle tržní kapitalizace firem, se kterými se na burze obchoduje.

Aramco je největším producentem ropy na světě a na globální produkci se podílí zhruba deseti procenty. Podnik v loňském roce vytvořil čistý zisk 111 miliard dolarů, což z něj učinilo nejziskovější firmu na světě. Stát chce peníze z prodeje akcií použít na snížení závislosti své ekonomiky na ropě a k tvorbě nových pracovních míst.

Reklama

Doporučované