Hlavní obsah

Největší humanitární krize od roku 1945. Letos může zemřít více než milion dětí kvůli hladu

Tak postupuje hladomor. OSN se bojí o osud až 20 milionů lidí.

 

Reklama

Bez koordinovaného úsilí budou lidé dál hladovět k smrti, vyzývá Organizace spojených národů k okamžité akci.

Článek

Organizace spojených národů chce předejít „katastrofě” a prosí o pomoc. Šéf humanitárních operací OSN Stephen O’Brein uvedl, že v zemích jako je Jemen, Somálsko, Jižní Súdán a Nigérie čelí hladomoru více než 20 milionů lidí. UNICEF varoval, že by v tomto roce mohlo zemřít až 1,4 milionu dětí právě v důsledku nedostatku potravin.

Podle O’Breina by k odvrácení katastrofy bylo třeba v přepočtu více než 100 miliard korun. „Nacházíme se v kritickém bodě historie,” řekl šéf humanitárních programů OSN v Radě bezpečnosti. „Už na začátku roku čelíme největší humanitární krizi od vzniku Organizace spojených národů. V současné době čelí hladomoru v těchto čtyřech zemích přes 20 milionů lidí. Bez kolektivního a koordinovaného úsilí budou lidé hladovět k smrti. Více lidí také bude trpět a umírat na nemoci,” dodal.

Co brání pomoci?

Jemen

Podle předpokladů v Jemenu každých deset minut zemře jedno dítě. Zhruba půl milionu dětí mladších pěti let trpí těžkou akutní podvýživou. OSN odhaduje, že zhruba dvě třetiny populace potřebují humanitární pomoc v důsledku války mezi povstaleckou skupinou Hútíů a vládou. V současné době pomoci brání pokračující boje, nedostatek právních předpisů, špatná správa věcí veřejných a nedostatečný rozvoj. Dodávky potravin navíc komplikuje nedostatek pohonných hmot ve spojení s poškozenými silnicemi.

Jižní Súdán

Podle OSN v této zemi hladoví 100 tisíc lidí a další miliony se nachází na pokraji hladomoru. Zhruba 40 procent obyvatel Jižního Súdánu naléhavě potřebuje potraviny a pomoc v oblasti výživy a zemědělství. Pomoci brání především pokračující boje, které začaly v roce 2013. Stát navíc není dostatečně rozvinut a chybí mu i některé právní předpisy. Podle některých členů OSN tamní prezident Salva Kiira úmyslně blokuje potravinovou pomoc.

Čtyři státy, ve kterých trpí více než 20 milionů lidí hlady.

Nigérie

OSN popisuje katastrofu v severovýchodní Nigérii jako „největší krizi kontinentu”. Islamistická povstalecká skupina Boko Haram v zemi zavraždila na 15 tisíc lidí a další dva miliony vyhnala ze svých domovů. Lidé tak žijí v hladomoru a potřebují naléhavě pomoc. Odhaduje se, že v prosinci loňského roku bylo v důsledku hladu 75 tisíc dětí ohrožených na životě. Dalších více než 7 milionů lidí v Nigérii spadá do skupiny „extrémní nedostatek potravin”. Pomoci brání právě islamistická skupina Boko Haram a nedostatečný rozvoj země.

Somálsko

Před šesti lety, kdy byl v zemi vyhlášen hladomor, zemřelo téměř 260 tisíc lidí. Nyní, na začátku března, se objevují zprávy o tom, že pouze v jednom regionu zemřelo 110 lidí během osmačtyřiceti hodin. Humanitární organizace se obávají, že je to začátek pohromy. Velký problém totiž představuje nedostatek vody a okamžitou pomoc potřebuje více než 6 milionů lidí. Tu ale komplikují útoky islamistické militantní skupiny al-Shabab.

Reklama

Doporučované