Hlavní obsah

Největší IT firmy mezi sebou vedou skrytou válku. Využívají „neziskovky“

Ilustrační foto.

Reklama

Světová jednička v softwarech zafinancovala projekt Internet Accountability (IAP), který cílí na dominanci velkých technologických firem. Oracle přitom teď čeká na soud proti Googlu. Firma šla do sporu o autorská práva některých ze svých „patentů“.

Článek

Obří IT společnost Oracle zafinancovala projekt Internet Accountability Project (IAP), jehož cílem je bojovat proti dominanci jiných velkých technologických společností. Firma, jež sídlí v Silicon Valley a která je největší tvůrcem softwaru pro podniky, ostřeluje Google, Facebook nebo Amazon za to, jak nakládají s daty svých zákazníků a jak skupují nadějné startupy, aby se zbavily potenciální konkurence.

Paradoxně přesně tímto stylem však postupoval Oracle, když rostl do svých současných proporcí. Také přebíral řadu konkurenčních firem za miliardy dolarů. V současnosti po světě zaměstnává 130 000 lidí a stovky programátorů a obchodníků pro firmu pracují i v její české pobočce. Poskytuje softwarové, hardwarové i cloudové služby firmám v oblasti telekomunikací, energetiky, financí a automobilového průmyslu.

Oracle během roku 2019 věnoval projektu finanční injekci v hodnotě 25 tisíc až 99 999 dolarů. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnila agentura Bloomberg.

Kromě financováním IAP se firma Oracle podílí na probíhajícím právním sporu se společností Google. Tvrdí, že internetový gigant ukradl některé z patentů její společnosti. Společnost IAP v reakci na kauzu vydala začátkem letošního února krátkou zprávu, ve které Oraclu vyjádřila podporu. Dodala, že je nutné zajistit, aby Google a ostatní firmy Big Tech respektovaly autorská práva vynálezců.

Nejvyšší soud v USA vyslechne argumenty stran 24. března.

Pokud vše vyjde, jak si společnost plánuje, Oracle by ze soudního řízení mohl mít bohatý prospěch. Důvodem je i přímý vztah s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Ve středu se právníci Trumpovy administrativy postavili na stranu společnosti v jejím právním souboji s Googlem.

Kampaň společnosti Oracle na rozšíření ochrany autorských práv na softwarová rozhraní má ale v tomto průmyslu jen málo příznivců. Microsoft, IBM a řada dalších technických průmyslových firem neustále naléhají na představitele nejvyššího soudu, aby se přiklonili na stranu společnosti Google.

Ve vedení společnosti Oracle stojí mimo jiné i Larry Ellison. Americký podnikatel a spoluzakladatel počítačové firmy Oracle Corporation bývá pravidelně řazen mezi deset nejbohatších lidí světa. Dlouholetý šéf Oraclu, který v roce 2014 odstoupil po 37 letech z funkce generálního ředitele, ve firmě stále působí jako předseda představenstva a technický ředitel. Ellison je známý také jako štědrý filantrop.

Reklama

Doporučované