Hlavní obsah

Největší kluziště na světě bude poprvé bez ledu

Časosběrný dokument: jak se staví největší kluziště na světě, které nepotřebuje led.Video: Karolína Štuková

 

Reklama

Greta by měla z Mexičanů radost. Vedení města Mexico City stálo před stejnou otázkou jako jiná velká města v zimě: jak zajistit lidem možnost bruslení, ale přitom nespotřebovat příliš vody a elektřiny k chlazení. A zvládlo to.

Článek

V hlavním městě Mexika vyrostlo největší kluziště na světě. Poprvé v historii města ale ledový povrch nahradil umělý led.

Základní výhoda v době klimatického tažení napříč planetou je zřejmá: nespotřebuje se žádná voda ani elektřina k udržování ledu.

Umělé kluziště postavila společnost Glice na hlavním náměstí Zócalo na ploše 4 000 metrů čtverečních. Uvádí, že bruslit tu může přibližně tisícovka lidí.

Švýcarský výrobce Glice využívá komplexní molekulární technologii, která ve srovnání s tradičním chlazeným kluzištěm ušetří městu 185 000 litrů vody a každý měsíc elektřinu, která by stačila pro 3 700 domácností. „Plocha vypadá jako z ledu, bruslí se na ní stejně jako na ledu, ale není to led,“ uvedl spoluzakladatel Glice Viktor Meier.

Výrobce dokonce tvrdí, že kluziště je bezpečnější, což ale může být sporné. Podle firmy Glice pád na umělý led lépe absorbuje náraz, a hrozí tak méně úrazů. Jisté je jedno: člověk, který nezvládne třeba přešlapování, nebude po pádu mokrý.

Kluziště se v centru hlavního města otevře 15. prosince a bruslit se na něm bude až do Nového roku.

Společnost Glice vznikla jako start-up v roce 2012. Od té doby postavila přes 1 000 kluzišť ve více než 80 zemích včetně tropického pásu. Na „ledu“ od Glice se bruslilo i na letních olympijských hrách v Riu de Janeiru v roce 2016 a na zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu v roce 2018.

Reklama

Související témata:

Doporučované