Hlavní obsah

Největší komiksový festival na světě bude online. I ten pražský řeší, co dál

Podívejte se, jaké peníze se točí v největší akci komiksáků na světě. Comic-Con bude online.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Comic-Con v San Diegu se v červenci odehraje pouze virtuálně. Americké město už ze zrušeného největšího setkání komiksových fanoušků na světě sčítá stamilionové ztráty. Jaký osud potká teprve druhý ročník obdobné akce v Česku?

Článek

Multižánrový festival komiksových fandů Comic-Con San Diego každoročně přiláká přes 135 tisíc lidí, většinou v kostýmech oblíbených postav či herců. Cestovní ruch kolem největšího srazu svého druhu přináší městu každý rok přes 147 milionů dolarů, tedy 3,2 miliardy korun. Právě taková ale zřejmě bude i výše letošní ztráty.

Důvod covid: omezení, peníze dochází všem

Pořadatelé už Comic-Con několikrát přesunuli. Pandemie a omezení zdrojů financí je ale nakonec donutily akci fyzicky zrušit úplně a udělat ji virtuálně a navíc zkráceně od 23. do 25. července. Loni se tak konal i menší WonderCon v Anaheimu.

Restaurace a hotely v San Diegu však mohou doufat v menší kompenzaci ztrát v listopadu. To chtějí organizátoři Comic-Conu ve městě udělat menší setkání alespoň pro fanoušky, snad už i díky očkování ve větším bezpečí.

Náhradní akce bude snad už po proočkování

Ziskoví organizátoři akce zřejmě nebudou, také jsou ale i přes výdělek z dřívějšího ročníku ve výši dvou milionů dolarů, tedy asi 43,4 milionu korun, hlavně neziskovou organizací, a jak potvrzují pro Seznam Zprávy i pořadatelé prvního pražského Comic-Conu, zisk není cílem podobných akcí.

Také čeští organizátoři v čele s Pavlem Renčínem a Václavem Pravdou teď musí koneckonců řešit, co s letošním druhým ročníkem, který už v lednu přesunuli z 12. až 14. února na 7. až 9. května. Ve hře je prý více variant, jež počítají i s možným očkovacím centrem v místě konání, tedy budově O2 Universa v Praze. O výsledku bude jasno zhruba do týdne.

Comic-Con v Praze. I Češi umí protočit miliony za komiks

První ročník českého Comic-Conu si loni nicméně nenechalo ujít 23 tisíc návštěvníků. Třídenní kapacita se prakticky vyprodala. Vstupenky stály podle počtu dní od 790 do 1990 korun. Několik měsíců předem se vyprodaly ale i VIP za skoro 5 tisíc. Vstupné loni bylo hlavním zdrojem příjmů.

Náklady na akci se pohybovaly mezi 15 až 20 miliony korun a zřejmě nejdražšími položkami byli herci, jejichž cena rostla od stovek tisíc i do milionů korun. Na první ročník zavítal třeba John Rhys-Davies, který hrál trpaslíka Gimliho z Pána prstenů, nebo Roman Perlman známý pro obsazení role antihrdiny Hellboye.

Reklama

Související témata:

Doporučované