Hlavní obsah

Unikátní snímky: Největší ledovec světa se dostal blízko pevnině, může se zaseknout

Foto: British Forces South Atlantic Island (BFSAI)/Corporal Philip Dye

Pohyb A68 je v posledních letech ostře sledován i kvůli možné srážce s pevninou. V tom případě by mohl zkomplikovat životy nejen tučňáků.

Reklama

Letadlo RAF získalo snímky největšího ledovce na světě. Pod označením A68a masa ledu o rozloze 4200 kilometrů čtverečních míří na britské zámořské území Jižní Georgie.

Článek

Snímky největšího ledovce na světě pořídilo letadlo RAF v období jeho driftování jižním Atlantikem. Nad ledovcem označovaným jako A68a proletěl transportér A400m schopný provést kontrolu stále členitějšího stavu ledovce z nižších nadmořských výšek. Z pořízených snímků jsou patrné praskliny, utržené ledové kusy a cosi jevící se jako tunely táhnoucí se pod hladinou, uvádí BBC.

Podívejte se na galerii snímků pořízenou British Forces South Atlantic Island (BFSAI) a fotografem Philipem Dyem.

+1

Ledovec se momentálně nachází u britského zámořského území Jižní Georgie. Od ostrova je A68a vzdálen pouhých 200 km a existuje reálná možnost, že by se mohl v mělkých pobřežních vodách zaseknout. Situaci zkoumal letoun Britských sil jihoatlantických ostrovů (BFSAI). „A400M, vedený satelitním sledováním, se může přiblížit až k ledovci, což umožňuje podrobnější pozorování,“ uvedl vůdce letky Michael Wilkinson, velící důstojník 1312 Flt, v příspěvku BFSAI na Facebooku. „Vím, že můžu jménem všech zúčastněných členů posádky říct, že je to určitě jedinečný a nezapomenutelný úkol, do kterého bylo nutné se zapojit.“

Satelitní snímky pořízené v posledních týdnech naznačují, že se okraje A68a mají tendenci rychle rozpadat. Kvůli silnému vlnobití dochází k oddělování nespočtu malých fragmentů, takzvaných „bergy bit“ a „growlerů“. Některé z oddělených kusů jsou ale samy o sobě významné a budou v hledáčku vědců jako samostatné objekty, které by potenciálně mohly znamenat nebezpečí pro lodní přepravu. Nové snímky modelu A400m, fotografie a video, nyní budou analyzovány pro lepší pochopení jeho pravděpodobného chování v následujících týdnech a měsících.

Foto: Profimedia.cz

12. července 2017 se z ledového šelfu Larsen C na Antarktickém poloostrově oddělil obrovský ledovec A68. O tři roky později se nachází v otevřených vodách poblíž ostrovů South Orkney v jižním Atlantiku - asi 1050 km od svého rodiště. Ledovec již ztratil dva kusy ledu, které byly dost velké na to, aby jim bylo možné dát jména: A-68B a A68C.

Ačkoli ledovec A68a v současné době míří přímo do Jižní Georgie, rychlost jeho pohybu ve vodách by jej nakonec mohla odklonit na trasu okolo jižní části ostrova. Důležité pak bude, jestli se ledovec „usadí“ na kontinentálním šelfu území. Pokud se tak stane, mohl by zadělat na problém tuleňům a tučňákům žijícím na ostrově, kteří potřebují přístup k moři pro shánění ryb a krillu.

Když se tento ledovec v červenci roku 2017 odtrhl od ledového šelfu v Antarktidě, měřil téměř 6 000 km2 - zhruba čtvrtinu velikosti Walesu. Přestože se jeho plocha zmenšila na 4200 kilometrů čtverečních, vědci jsou překvapeni v dobrém – předpokládali, že se ledovec touto dobou rozpadne na několik kusů a svého objemu ztratí daleko více.

Na ostrově Jižní Georgie nežijí žádní stálí obyvatelé, pouze vládní úředníci s rodinami v hlavním městě King Edward Point a pracovníci muzea poblíž Grytvikenu. Ostrov v britském zámořském území si nárokuje Argentina. Boj o něj vyvrcholil v argentinsko-britské válce v létě 1982, kdy jej okupovala Argentina.

Reklama

Doporučované