Hlavní obsah

Největší lyžařská střediska v Plzeňském kraji zdraží skipasy o 5 až 15 procent

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Největší lyžařská střediska v Plzeňském kraji zdraží skipasy od pět až 15 procent. Důvodem jsou výrazně dražší energie a další vstupy. Ve všech areálech se musí lyžaři prokázat očkováním či dokladem o prodělání nemoci.

Článek

Ski&Bike Špičák, největší areál v regionu, zdraží o deset procent, ale pokud si návštěvníci koupí skipas on-line přes e-shop, budou ho mít dražší jen o pět procent. V areálu je 8,5 kilometru sjezdovek, i přes loňský výpadek návštěvnosti investoval před zimou přes tři miliony korun. „Po výpadku loňské zimy i přes částečné kompenzace ze strany státu prostě na víc finance nebyly,“ uvedl ředitel Vladimír Kasík. Areál koupil novou čtyřkolku a malý bagr pro stavbu tratí v bikeparku a úpravu sjezdovek. Soustředil se hlavně na údržbu lanovky, vleků, roleb a zasněžovací techniky. Vylepšil nabídku občerstvení, má nové ekologické toalety na vrcholu, občerstvení mezi chatami Hanička a Blaženka a modernizovanou sportovní halu.

Středisko Nad Nádražím - Belveder zvýší ceny o 15 procent. „Loňská sezona vlastně žádná nebyla, takže jsme se v přípravách soustředili hlavně na nutnou údržbu obou areálů a techniky. Pokud to podmínky umožní chtěli bychom zahájit provoz na začátku prosince okolo Mikuláše,“ řekl plzeňský podnikatel Ladislav Zísler, který prostřednictvím firmy ARC-H Hradec Králové provozuje areál Nad Nádražím - Belveder.

Ski&Bike Špičák musel podle Kasíka stejně jako všechna další střediska v ČR, která zdražila od deseti do 15 procent, zareagovat na inflaci a na růst cen energií, služeb i mezd. „Cena skipasů tak meziročně stoupla o deset procent. Nárůst kompenzujeme o polovinu těm, kteří si je zakoupí on-line v našem e-shopu,“ řekl. Zdražení se nedotkne těch, kdo si loni koupili celoroční jízdenky a nechtěli vrátit peníze, což je asi 800 lidí. Celodenní skipas pro dospělého v hlavní sezoně vyjde po zdražení na 750 korun u kasy, při nákupu on-line na 712 Kč, děti mají slevy podle věku. Rodinná jízdenka (pro dva dospělé a všechny vlastní děti) zdražila o šest procent na 1795 korun. Návštěvníci si připlatí několik desetikorun v top sezoně od 25. prosince do 2. ledna. Podle Kasíka zůstává středisko nejlevnější z top deseti lyžařských areálů v ČR, nabízející přepravu vícemístnou lanovkou. V nedalekém Velkém Javoru v Bavorsku stojí celodenní jízdenka v přepočtu 908 Kč.

Středisko Nad Nádražím - Belveder, které nabízí 3,5 km sjezdovek, nabízí jednotný ceník po celou zimní sezonu. „Letos jsme kvůli enormnímu zdražení energií, zohlednění mzdových nákladů a dalším vlivům zvýšili ceny všech skipasů o 15 procent,“ řekl Zísler. Celodenní skipas pro dospělého stojí 650 Kč, rodinný skipas pro dva dospělé a dvě děti přijde na 1840 Kč. On-line nákup zatím nenabízí. Podle Zíslera areál, který byl loni v provozu jen šest dnů, zdražil nejvíce v historii, ale ani nové ceny nepokryjí všechny zvýšené náklady.

Lyžaři mohou využívat společný skipas pro Špičák, areál Nad Nádražím a Belveder, propojené jsou bezplatným skibusem nebo vlakem. Na všech svazích působí lyžařská škola Ski&Bike Špičák. Klienti střediska Nad Nádražím - Belveder jsou téměř výhradně z ČR, na Špičák jezdí i cizinci, hlavně Němci. Na Špičáku si návštěvníci mohou půjčit 200 párů lyží, dále snowboardy, běžky, biski pro vozíčkáře, sněžnice, sáně, snowscoot (hybrid snowboardu a kola), helmy a chrániče páteře. Půjčovna se servisem je také 250 metrů od areálu Nad Nádražím.

Reklama

Doporučované