Hlavní obsah

Největší nálet na syrskou školu od začátku války. Zahynulo 28 dětí

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Bez komentáře: Nálet na syrskou školu v provincii Idlib (video: Lucie Svobodová).

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

USA a Francie obvinily z náletu Rusko či Asadův režim. Rusové vinu odmítají.

Článek

Sýrie, provincie Idlib. Středa. Na školu ve vesnici Hás začínají dopadat bomby. Ruské, nebo syrské vládní. Podle nejnovější bilance exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) při náletu zemřelo třicet pět civilistů - z toho 22 dětí.

Dětský fond OSN UNICEF se domnívá, že útok byl úmyslný a měl by být klasifikován jako válečný zločin. Podle výkonného ředitele UNICEF Anthonyho Lakea jde navíc o největší útok na školu v Sýrii od začátku války v roce 2011. Nálety na školy nicméně nejsou nijak neobvyklé, od začátku letošního roku jich Dětský fond zaznamenal už třicet osm. Zahynulo při nich celkem 32 dětí.

V podezření Rusko, nebo Asad

Bílý dům tvrdí, že za středečním náletem stojí ruská, nebo Asadova armáda. Moskva obvinění odmítla. „Zatím nevíme, jestli to byl Asadův režim či Rusové, kdo nálet podnikl, ale víme, že to byl jeden z nich," uvedl mluvčí Bílého domu Josh Earnest. Rusko se ale brání s tím, že jeho letouny v době útoku nevstoupily do vzdušného prostoru nad školou. Jak rovněž uvedl mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov, na záběrech školy pořízených ruským bezpilotním letounem je vidět poškození, které neodpovídá náletu.

Rusy či Syřany z útoku obvinila i Paříž. „Kdo je za to zodpovědný? V každém případě to není opozice, protože pro shazování bomb potřebujete letadla. Byli to buď Syřané - Asadův režim - nebo Rusové," řekl francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun je útokem, který by mohl být válečným zločinem, zděšen. V této souvislosti vyzval k okamžitému a objektivnímu vyšetřování všech útoků proti civilistům.

Reklama

Doporučované