Hlavní obsah

Největší očkovací centrum se zbavuje personálu, zájem nečekaně klesl

Foto: SZ Michal Šula

Zájem o očkování v O2 universum klesá.

Reklama

Zájem o očkování proti covid-19 klesl, a tak pro řadu pracovníků nabraných pro provoz centra v pražském O2 universum nebude dostatek práce.

Článek

Lidé, kteří vypomáhají při očkování v největším tuzemském očkovacím centru v pražském O2 universum, dostali v uplynulých dnech zprávu, že pro ně nebude uplatnění.

Důvod je ten, že zájem o očkování proti covid-19 klesá, a tak nebudou všechny rezervace zaplněny, jak se původně očekávalo.

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

„V následujících dnech a týdnech se bude jednat o propad až o několik tisíc očkovaných oproti plánu,“ píše se ve zprávě, která je adresována pracovníkům Národního očkovacího centra a Seznam Zprávy ji mají k dispozici. „Takto výrazný propad zájmu pochopitelně nikdo nečekal,“ uvádí se dále.

Dosud bylo v očkovacím centru umístěném v O2 universum podáno 450 tisíc dávek vakcíny proti koronaviru. Což je nejvíce v celém Česku.

Pro pracovníky z pražské Ústřední vojenské nemocnice už má tento klesající zájem konkrétní dopady. Jak se uvádí dále v citovaném oznámení pro personál, nebude jich v nastávajícím čase potřeba tolik, co se očekávalo. Bylo naznačeno, že by si lidé z personálu mohli už naplánované směny zrušit.

„Pokud tedy máte zájem zrušit směnu v nadcházejících týdnech, nepotřebujete náhradníka a směnu vám bez udání důvodu odstraníme,“ píše se. „Bohužel není možné udržet tak výrazný nadstav na většině stanovišť,“ uvádí se tu vysvětlení těm, co v očkovacím centru O2 universum vypomáhají.

Že se v Národním očkovacím centru bude personál postupně omezovat, potvrdila mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Jitka Zinke. „Zejména jde o personál, který byl přijat na dohodu a už při nástupu srozuměn s podmínkami,“ uvedla mluvčí.

Podle Jitky Zinke již všichni dostali e-mail, že k 10. září se přestane v O2 universum proti covid-19 očkovat. „Dennímu počtu vakcinací pochopitelně odpovídají adekvátní počty personálu,“ doplnila Zinke.

Na místě v O2 universum vypomáhají také vojáci. Mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková však uvedla, že zatím neevidují žádost, aby se počet nasazených příslušníků armády snížil.

Podobný nezájem o očkování jako v O2 universum registruje také další pražské očkovací centrum, které sídlí v Kongresovém centru.

„Také zaznamenáváme snížení zájmu. Zatímco dříve čekalo na termín 3500 lidí, tak nyní to je zhruba 300. Budeme na to reagovat. Místo dvanácti hodin bude jen osmihodinová pracovní doba. K tomu dojde už v průběhu srpna,“ řekla pražská radní pro zdravotnictví Milena Johnová.

Zpráva o nižším zájmu o očkování v národním očkovacím centru přišla v době, kdy vláda premiéra Andreje Babiše schválila, že Česko poskytne do konce roku darem nejméně 2,39 milionu vakcín proti covidu-19. Poputují do balkánských zemí, do zemí Afriky a Asie.

Reklama

Doporučované