Hlavní obsah

Největší plovoucí nemocnice má pomoci New Yorku zvládnout epidemii

Do New Yorku dorazila armádní nemocniční loď Comfort, která má zdravotníkům pomoci zvládnout současnou koronavirovou krizi ve velkoměstě. V newyorském Central Parku vzniká polní nemocnice.

Reklama

Článek

Nemocniční loď Comfort je přestavěný supertanker. Patří mezi největší lodě, které americké námořnictvo spravuje. Video: AP

Loď má odlehčit přeplněným nemocnicím, které se potýkají s nedostatkem personálu a lůžek. Loď, jež má délku 272 metrů a výtlak přes 70 000 tun, disponuje zhruba tisícovkou lůžek. Součástí vybavení jsou mimo jiné operační sály, jednotka intenzivní péče nebo krevní banka. Loď bude prozatím přijímat jen pacienty bez příznaků nákazy koronavirem.

Její sesterská loď Mercy kotví už od 27. března v Los Angeles. Stejně jako Comfort má Mercy pomoci přetíženým nemocnicím.

V americkém státě New York, který je epicentrem současné pandemie v USA, se k úternímu dni nakazilo koronavirem 75 795 lidí, což je o 9 000 více než v pondělí.

Spojené státy mají nejvíce potvrzených případů nákazy na světě a odhaduje se, že počty budou nadále stoupat v důsledku širšího testování pacientů. Po celé zemi vznikají polní nemocnice v očekávání největšího náporu nemocných, který zřejmě teprve přijde.

Reklama

Doporučované