Hlavní obsah

Největší problémy s parkováním jsou v Olomouci na sídlištích

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Největší problémy s parkováním jsou v Olomouci na lidnatých sídlištích a také na pomezí zóny placeného parkování. Vyplývá to z analýzy, kterou si nechala radnice zpracovat.

Článek

Její výsledky chce město zapracovat do nové parkovací politiky, která by měla být zveřejněna na přelomu letošního a příštího roku. Plánováno je veřejné projednání a kampaně. ČTK to sdělil primátor Mirek Žbánek (ANO).

Analytickou část strategického dokumentu zaměřeného na parkování dalo město zpracovat letos na jaře. „Z analýzy jednoznačně vyplynulo, že největší problémy na území Olomouce jsou s parkováním zejména na sídlištích,“ uvedl Žbánek. Parkoviště na sídlištích byla podle primátora budována převážně v 80. letech, kdy bylo výrazně méně aut.

Problematická je z pohledu parkování také hranice zóny placeného parkování, kde často odstavují automobily lidé dojíždějící do Olomouce za prací. „V rámci návrhové části tohoto strategického dokumentu proto bude prověřena například i možnost rozšíření placené zóny a zavedení rezidenčního parkování,“ podotkl Martin Luňáček z útvaru hlavního architekta magistrátu.

V další etapě proto experti připraví návrhy změn, které budou projednány s odbornou veřejností. „Ve druhé polovině září budou do diskuse nad podobou návrhové části zapojeny všechny komise městských částí a také široká veřejnost,“ dodal Žbánek.

Olomoucká radnice se v posledních letech postupně snaží zvyšovat počet parkovacích míst hlavně na sídlištích. Více než 40 nových parkovacích míst přibylo například na hustě obydleném sídlišti Nové Sady v Olomouci, kde parkování muselo ustoupit i malé betonové hřiště.

Reklama

Doporučované