Hlavní obsah

„Největší protest dekády. Češi chtějí konec svého Trumpa.“ Svět si všímá protestů na Letné

Foto: Matěj Strasmajer, Seznam Zprávy

Od New York Times až po regionální weby a televize. Svět si všímá demonstrací na Letenské pláni.

Reklama

Včerejších protestů na Letenské pláni si všímají média na celém světě. Velké reakce vzbudil protest i na sociálních sítích. Záběry sdílí i zahraniční novináři.

Článek

Obsáhle se dění na Letné věnují všechna velká média. BBC na webu svým čtenářům vysvětluje detaily protestu, který podle serveru zorganizovala malá skupinka studentů a z menších lokálních akcí se stalo celonárodní protestní hnutí, které uspořádalo největší protest za posledních třicet let.

Server politico.eu ve svém textu zmiňuje, že protest se uskutečnil na symbolickém místě na Letenské pláni, kde proběhly během sametové revoluce největší protesty proti tehdejšímu komunistickému režimu. Účast na nich v roce 1989 podle webu byla 800 tisíc lidí. Babiš serveru napsal SMSku se slovy: „Máme třicet let od sametové revoluce a úroveň naší demokracie je vysoká. Demonstrace jsou součástí demokracie. Lidé mohou proti mě demonstrovat a já jejich právo plně respektuji.“

Foto: web Al Jazeera

Web anglické verze Al Jazeery informuje o protestech v Praze.

Už několik týdnů píše o protestech v Praze i New York Times. „Chceme naši demokracii zpátky. Premiér pravděpodobně nerezignuje, ale dáme najevo náš nesouhlas, pomůže to mobilizovat a posílit naši společnost,“ řekla webu Magdalena Kaščáková. Novináři z Timesů mluvili i s Josefem Meisnerem, který na Letné protestoval už v roce 1989. Tehdy mu bylo třináct let. Podle Meisnera Babiš ohrožuje demokracii: „Blokuje všechny zákony, které nejsou ve prospěch jeho byznysu.“

Foto: TVP INFO

Web polské televize TVP INFO.

Britský Independent píše, že protestující si na Letnou přinesli řadu originálních transparentů. Většina byla zamířena proti současnému premiérovi. „Máme toho dost.“ „Nevzdáme boj o demokracii.“ V galerii k článku web připojil starou galerii fotek ze smutečních akcí po smrti Václava Havla z roku 2011.

CNN připomíná, že Babiš je označován za českého Trumpa, který má stejné kontroverze jako americký prezident. Zmíněno je členství v komunistické tajné policii StB i tehdejší přezdívka Bureš. Na webu je český premiér zmíněn i v souvislosti s krachem dohody evropských politiků o emisích na nedávném summitu EU.

Foto: Stránka britského webu Independent, Seznam Zprávy

Stránka britského webu Independent.

Své zpravodaje měla na místě protestu řada světových médií. Reportér Al Jazeery English ve své reportáži popisuje i to, jaké problémy měla s davy lidí hromadná městská doprava, a všímá si velkého počtu evropských vlajek, které vlály nad hlavami lidí. Reportér BBC se na Twitteru chlubí svým spotem na střeše na Letné.

Řada zahraničních novinářů na sociální sítí Twitter sdílí informace ze včerejších protestů a shánějí i kontakt na zástupce Milionu chvilek pro demokracii. Redakce Seznam Zpráv dodávala svůj obsah pro agentury AP a AFP. Záběry se objevily například i ve vysílání mezinárodní verze americké CNN.

Reklama

Související témata:

Doporučované