Hlavní obsah

Největší realitka chce být i největší developer. Plánuje postavit tisíce bytů na malých městech

Z největší realitky se má stát největší developer.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Realitní kancelář využila desítky poboček v regionech k tomu, aby vytipovaly místní poptávku po bytech a pozemky. Na základě toho se teď vrhá na výstavbu obřích rozměrů.

Článek

V několika menších městech - jako je Náchod, Hranice nebo Fulnek - začne už během několika týdnů developerská odnož realitní kanceláře M&M Reality naplňovat svůj velmi ambiciózní záměr. Ten počítá s tím, že během nejbližších tří let dodá na trh dohromady bezmála dvacet tisíc nových bytů.

Konkrétně letos to má být 3500 započatých bytů, příští rok už pět tisíc a v roce 2020 dokonce deset tisíc bytů. Soustředit se chce zejména na města okresní či i menší. Tedy taková, která od revoluce developeři víceméně ignorují.

„My na základě dat od našich sto osmdesáti poboček víme, že taková poptávka po bytech v regionech je. Malá města jsou v obrovském deficitu, byty se tam nestavěly posledních pětadvacet let. Víme přesně, kde postavit osmdesát a kde třeba padesát bytů,“ vysvětluje akcionář společnosti M&M Reality Petr Morcinek.

Jednou z prvních lokalit bude Náchod, kde se ve třech etapách plánuje postavit 130 bytů a je tam vydané stavební povolení. „Záměr developera vítám, kdyby nepřišel on, tak jsme už byli připraveni postavit byty sami,“ komentuje situaci náchodský starosta Jan Birke (ČSSD).

Kromě neobvyklého propojení realitní a developerské činnosti nebo plánovaného objemu, který několikanásobně převyšuje výstavbu současných lídrů trhu, se záměr liší ještě v jedné věci. Podstatnou část mají tvořit družstevní byty. „Výhoda družstevního bydlení je ta, že se můžete vyhnout dnes poměrně složité hypotéce,“ říká Morcinek.

Porovnáme-li Morcinkovy plány s tím, v jakých relacích se pohybuje developerský trh dnes, vyniknou velké ambice ještě víc. Loni se podle statistik developerů Trigema, Central Group a Skanska v Česku dohromady prodalo 11 600 bytů, z toho 5,58 tisíce v Praze.

Jenom M&M Reality z pozice nováčka na trhu tak chtějí velmi brzy stavět v regionech víc bytů než všichni ostatní dohromady. „Prodáme za rok třicet tisíc nemovitostí, takže pro nás to číslo zas tak velké není,“ říká Morcinek s tím, že o pozemky ani financování jeho firma nouzi nemá.

Další detaily o obřím developerském záměru a porovnání se současnými statistikami a realitou trhu najdete ve videu v úvodu článku.

Reklama

Související témata:

Doporučované