Hlavní obsah

Největší ropný obchod od pandemie: Chevron dá pět miliard dolarů za Noble

Foto: pixabay.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Ropný gigant Chevron chtěl už loni spolupracovat se společností Anadarko Petroleum, dohoda ale padla a podnik k tomu měl přes třicet miliard důvodů. Teď chce rozšířit svou působnost za podstatně menší investici.

Článek

Koronakrize dostala energetické společnosti do kolen: pokles cen ropy z nich udělal atraktivní terč pro zájemce, kteří na to mají – jednoduše se jedná o výhodnou investici. Nadnárodní společnost Chevron sídlící v Kalifornii včera uvedla, že koupí ropnou a plynárenskou společnost Noble Energy za zhruba pět miliard dolarů formou výměny akcií. Informaci přinesla agentura Reuters.

Chevron

Chevron Corporation je nadnárodní společnost v oboru energetiky sídlící v San Ramonu v Kalifornii v USA.

Vznikla v roce 1911 jako jeden ze 32 nástupců Standard Oil.

Podniká ve více než 180 státech světa ve všech oblastech spjatých s ropou, zemním plynem a geotermální energií. Zabývá se vyhledáváním ložisek, těžbou, zpracováním, přepravou i prodejem.

Dlouhodobě se jedná o jednu z největších amerických i světových firem podle tržeb dle žebříčků Fortune 500 a Fortune Global 500.

Zdroj: Wikipedia

„Nákup Noble dává společnosti Chevron perfektní smysl, protože oba podniky se navzájem doplňují,“ řekl pro CNN Business Andrew Dittmar, vedoucí analytik ve společnosti Enverus. Dodal, že podobné transakce všech akcií mezi společnostmi by mohly být plánem pro konsolidaci v energetickém průmyslu v dobách po pandemii.

Rozšíření působnosti

Chevron působí ve více než 180 státech světa a dlouhodobě obhajuje titul jedné z největších světových firem z hlediska svých tržeb. Po odkoupení Noble rozšíří pole působnosti o americké Colorado, Nové Mexiko a západní Texas, posílí také pozici ve východním Středomoří a západní Africe. Společnost si od spojení sil slibuje roční úspory ve výši 300 milionů dolarů.

Noble Energy

Ropná a plynárenská společnost byla založena v roce 1932, sídlí v texaském Houstonu.

Drží více než třetinový podíl na izraelském plynovém poli Leviathan.

V žebříčku Fortune 1000 zaujímá 583. příčku.

Zdroj: Wikipedia

Díky podílu na obřím plynovém poli Leviathan na pobřeží Středozemního moře, kde se stává plyn důvodem konfliktů okolních zemí, Chevron vstoupí i do Izraele. Podle izraelského ministra energetiky a vodních zdrojů Yuvala Steinitze je dohoda obrovským projevem důvěry v izraelský energetický trh, uvedla agentura Reuters.

Generální ředitel Chevronu Mike Wirth agentuře Reuters řekl, že „jsou si vědomi skutečností, že existují politické rozpory a napětí“ mezi Izraelem a sousedními zeměmi, společnost je ale apolitická. Mezi státy, v nichž Chevron podniká, patří Saúdská Arábie, Kuvajt, Katar a Irák.

Odkoupení je prvním velkým obchodem na energetické scéně od počátku pandemie koronaviru, která decimovala celosvětovou poptávku po palivech a dostala ceny ropy na historické minimum. K tomu se přidala krátká cenová válka mezi Ruskem a Saúdskou Arábií, kvůli čemuž byla řada společností nucena požádat o ochranu před věřiteli. Ceny ropy byly v dubnu zhruba na dvaceti dolarech za barel, teď se vrátily na čtyřicet dolarů.

Chevron šetří

Podle dohody by měli akcionáři Noble Energy dostat 0,1191 akcie Chevronu za jednu akcii, což je zhruba 10,38 dolaru. Ve srovnání se závěrečnou cenou akcií z minulého týdne nákup znamená zisk 7,5 procenta. Dohoda již byla schválena správní radou obou podniků, ještě ale musí hlasovat akcionáři Noble Energy – ti by vlastnili zhruba tříprocentní podíl Chevronu.

Chevron byl jednou z prvních velkých ropných společností, které během koronakrize omezily výdaje. Ještě loni přitom nabízel 33 miliard dolarů za jednu z největších těžebních a průzkumných společností Anadarko Petroleum. Chevron však od nabídky ustoupil, když firma Occidental Petroleum nabídla vyšší částku. Noble Energy znamená podobně jako Anadarko „jedinečnou kombinaci břidlicových i dlouhodobých aktiv“, řekla agentuře Reuters analytička Jennifer Rowlandová.

Reklama

Doporučované