Hlavní obsah

Největší skandál olympiády? 10 bodů, proč covidový let nebyl jen smůla

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz, Shutterstock.com

Ondřej Perušič, Markéta Nausch Sluková, Filip Neusser a Jiří Kejval. Aktéři kauzy, která na českou účast na Hrách v Tokiu vrhla velký stín.

Reklama

Pět let se připravujete na výjimečnou šanci, která někdy přijde jednou za život. Několika českým sportovcům zhasla kvůli nákaze koronavirem. Byla to jen smůla, nebo jsou okolnosti letu do Tokia jedním velkým pochybením?

Článek

10 postřehů Jiřího Hoška si také můžete poslechnout v audioverzi.

1) Český olympijský výbor (ČOV) opakovaně vyhlásil, že udělá maximum pro ochranu zdraví českých sportovců. Už tím, že vzal do Tokia nenaočkovaného odpírače vakcinace, z avizovaného maxima pořádně slevil. Účast lékaře Vlastimila Voráčka navíc nebyla nezbytně nutná. Kdo na ní vlastně trval?

2) Speciál Armády ČR Airbus A-319CJ má přepravní kapacitu až 124 cestujících. 16. července sice vezl 1,4 tuny materiálu a vybavení české výpravy, ale letounem cestovalo pouhých 14 sportovců a dalších 28 osob, členů výpravy i novinářů. Pořád nechápu, proč „nejcennější“ náklad, tedy sportovci, neseděli na jedné straně airbusu, a pak několik řad nebylo úmyslně prázdno?

3) S tím souvisí i otázka, proč se mohlo po letadle „courat?!“ Podle svědectví jednoho z pasažérů nešťastného letu právě doktor Voráček vesele korzoval po kabině a družil se. Nutno dodat, že podle svědka byl lékař dlouhodobě bez respirátoru. Proč nejvýše postavený funkcionář ČOV na palubě, tzv. „vedoucí letu“, nezjednal pořádek?

4) Chování, jež by se dalo nazvat rizikovým, lze ovšem vysledovat ještě před odletem speciálu přes ruský Novosibirsk do Tokia. Dva negativní PCR testy pasažérů vzhledem k tomu, že se dotyční nepohybovali po testech v „covidové bublině“, přece nebyly dostatečnou jistotou. Fototermín na letišti, kdy se pořizovaly záběry olympioniků s doprovodem a lidé stáli bez roušek a respirátorů namačkaní jeden vedle druhého, se dá nazvat zbytečným hazardem.

5) Předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser obvinil ČOV z vážného prohřešku, když v rozhovoru pro Českou televizi a později i pro další média prohlásil, že česká výprava nahlásila japonským pořadatelům po pozitivním testu jiný zasedací pořádek. Neusser by měl svoje tvrzení okamžitě doložit, nebo čelit konsekvencím. Dostupné informace o tom, kde kdo v letadle seděl a skutečnost, že sportovci po příletu nešli do karantény, ovšem dávají Neusserovi nejspíš za pravdu.

6) Pokud se funkcionáři ČOV rozhodli poskytnout jiný „seating order“ ve vládním speciálu, než jaký odpovídal skutečnosti, člověka napadne, že se z hlediska českých sportovních ambicí a šancí snažili chvályhodně ochránit olympioniky a dát jim naději startu pod pěti kruhy. Skutečnost je ale taková, že sportovci klidně mohli někoho dalšího nakazit, poslat třeba japonského dobrovolníka s covidem-19 do nemocnice, ohrozit na životě. A to je těžko odpustitelné jednání.

7) Není mi jasné, proč se to ve výpravě hemžilo chirurgy a ortopedy, ale absentoval epidemiolog. Hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová navíc potvrdila, že její úřad nikdo z ČOV s žádostí o radu ohledně epidemických opatření při cestě do Tokia nekontaktoval.

8) Nepřijde mi správné, že z řešení aféry čiší boj o vliv v českém sportu mezi pány Neusserem, který inkriminovaný let a události s ním spojené označil za největší skandál Her, předsedou ČOV Jiřím Kejvalem, případně dalšími, jakkoli aféra s covidovým letem volá po debatě o fungování ČOV. Stejně tak by se případ neměl tahat do předvolební kampaně, viz zájem premiéra Babiše.

9) Nedivil bych se, kdybychom se dočkali žalob ze strany plážových volejbalistek Nausch Slukové s Hermannovou i dalších postižených sportovců.

10) Jakkoli Filip Neusser kritizuje nehospodárnost letu armádního speciálu do japonské metropole v tom smyslu, že stroj vezl pouze 14 českých sportovců, bylo nakonec velkým štěstím, že se olympioniků nenakazilo ještě mnohem víc.

Reklama

Doporučované