Hlavní obsah

Největší smolaři koronakrize: živnostníci, kteří v březnu přerušili podnikání

Foto: Pexels

Ilustrační fotografie.

Reklama

Od začátku března přerušilo podnikání 10 tisíc živnostníků. Řada z nich se ale nyní snaží odhlásit z úřadů práce – pokud by pobírali dávky v nezaměstnanosti, neměli by nárok na jednorázovou částku 25 000 korun.

Článek

Od začátku března přerušilo podnikání 10 033 živnostníků, tedy o 47 procent více než ve stejném období loni. Nejvíc přerušují živnost podnikatelé ve stravování a kadeřnických službách. Vyplývá to z analýzy společnosti Bisnode. Podle ní jsou důvodem opatření přijatá v souvislosti se šířením koronaviru, kdy řada živnostníků nemůže podnikat nebo se o jejich zboží a služby podstatně snížil zájem.

„Hlavním důvodem, proč v březnu 10 033 živnostníků přerušilo živnost, je to, aby se mohli přihlásit na úřad práce jako nezaměstnaní a čerpat podporu v nezaměstnanosti a případně další sociální dávky,“ uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Podle informací z posledních dnů se ale řada živnostníků snaží z úřadů práce odhlásit. Vláda v úterý schválila, že vyplatí osobám samostatně výdělečně činným postiženým šířením koronaviru jednorázovou částku 25 000 korun. Nárok na peníze ale nebudou mít živnostníci, kteří pobírají například nemocenskou nebo dávky v nezaměstnanosti.

Z analýzy Bisnode vyplývá, že je nejvíce přerušených živností ve stravování, a to 639. V meziročním srovnání je to nárůst o 54 procent. U kadeřnických služeb je nárůst o 155 procent na 615. O 147 procent se zvýšil také počet pozastavených živností v činnostech pro osobní a fyzickou pohodu, kam spadají například lázně či solární a masážní studia. „V těchto případech se jedná o aktivity, které mají zcela nebo z velké části v souladu s vládním nařízením zákaz podnikání,“ upozornila Štěpánová.

Reklama

Doporučované