Hlavní obsah

Strašák českých firem se vrátil, ukazují statistiky. Nejsou lidi

Foto: Seznam Zprávy

Červencová míra nezaměstnanosti

Reklama

Počet nezaměstnaných klesl v porovnání s červencem 2020 o více než sedm tisíc. Naopak roste počet volných míst, která potřebují firmy obsadit. Nedostatek lidí podniky omezuje v postcovidovém rozjezdu a zvyšuje tlak na růst mezd.

Článek

Nezaměstnanost v Česku v červenci zůstala stejně jako předchozí měsíc na hodnotě 3,7 procenta, předtím čtyři měsíce v řadě klesala. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Úřad práce ČR. Počet uchazečů o práci se oproti červnu snížil o 1124 na 272,2 tisíce, ve srovnání s loňským červencem je nezaměstnaných bezmála o 7500 méně. Naopak nabízených pracovních míst přibylo.

Ke konci července nabízeli zaměstnavatelé prostřednictvím úřadů práce celkem 358,2 tisíce volných pracovních míst, což bylo o 2540 víc než v červnu a o 23869 míst víc než před rokem. Jinými slovy, firmám se nedaří najít dost lidí, což je omezuje v postcovidovém rozjezdu.

Napnutý trh práce pak přinese větší tlak na zvyšování mezd, což je dobrá zpráva pro zaměstnance, ale pro firmy zasažené pandemií a jejími následky, mohou být mzdové požadavky na hraně možného.

Vývoj nezaměstnanosti podle analytiků ovlivňuje rozjezd ekonomiky po uvolňování opatření proti šíření nemoci covid-19.

„Obvykle v červenci nezaměstnanost v souladu se sezonním vývojem stagnuje, nebo nepatrně vzroste. Letos zůstala na stejné hodnotě jako v červnu. V tomto ročním období je často aktivita firem v oblasti přijímání nových zaměstnanců z důvodů celopodnikových dovolených utlumená. Oživení pracovního trhu se dá očekávat opět v září,“ uvedl generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

Loni v červenci činil podíl nezaměstnaných 3,8 procenta, předloni byl 2,7 procenta.

I letošní první prázdninový měsíc byly patrné regionální rozdíly. Nejvyšší podíl nezaměstnaných osob vykázaly Ústecký a Moravskoslezský kraj, shodně 5,5 procenta, následoval Karlovarský kraj s pětiprocentní nezaměstnaností.

Tyto tři regiony postižené útlumem těžby uhlí a s vysokým počtem sociálně vyloučených lokalit měly nejvyšší podíl nezaměstnaných osob i v červenci loňského roku, což podle Úřadu práce ČR odpovídá jejich dlouhodobé ekonomické situaci. Naopak nejnižší nezaměstnanost zůstává v Pardubickém kraji, a to 2,3 procenta.

Reklama

Související témata:

Doporučované