Hlavní obsah

Největší světový těžař opouští uhlí. Akcionáři nejásají

Foto: BP

Důl Olympic Dam na měď, zlato, stříbro a uran v Jižní Austrálii.

Reklama

Skupina BHP, světová jednička mezi těžebními firmami, se zbavuje dolů na energetické uhlí. Chystá se na budoucí snížení nežádoucích emisí. Na burze ale po svém prohlášení velké nadšení nesklidila.

Článek

Společnost se sídlem v australském Melbourne v úterý podle serveru CNN prohlásila, že chce prodat svých 80 procent podílu v společném podniku BHP Mitsui Coal. Ten vlastní dva doly na koksovatelné uhlí nižší kvality, jež se používá na výrobu oceli. BHP se prý rovněž plánuje zbavit energetických uhelných zdrojů po celé Austrálii a Kolumbii.

Na oznámení, spolu se zveřejněním hospodářských výsledků za fiskální rok 2019/2020 končící v červnu, reagovaly akcie skupiny BHP na londýnské burze London Stock Exchange propadem o 2,6 procenta.

Pandemie a konflikt válcují hospodaření

Čistý zisk koncernu meziročně klesl o 4,2 procenta na 7,96 miliardy dolarů, což je v přepočtu asi 174,32 miliardy korun. Po započtení mimořádných položek se částka zvýšila na 9,06 miliardy dolarů, ale za očekáváním analytiků skupina stále ztrácela o 360 milionů. Tržby se za stejné období propadly o tři procenta na 42,93 miliardy dolarů.

Podle nového šéfa Mika Henryho ovlivnily hospodaření skupiny komplikace, jako byly loňské občanské nepokoje v Chile, největším producentovi mědi na světě. Jako jiné podniky ji ale ovlivnila také pandemie koronaviru, která snížila poptávku po ropě, zemním plynu i uhlí coby následek uzavření továren, uzemnění letadel a celkového upuštění lidí od dopravy.

Zelená naděje

Někteří odborníci, jak dále píše CNN, nedávají plnému návratu poptávky po fosilních palivech příliš nadějí, což by podle nich mohlo firmy podpořit k přechodu na obnovitelnou energetiku.

Největší světový těžař BHP se ovšem od fosilních paliv hodlá odpoutávat postupně, aby si zajistil bezpečný vývoj svého byznysu v dalším desetiletí. Sama společnost odhaduje, že poptávka po nich v příštích 30 letech klesne až o 75 procent, pokud se svět bude nadále snažit, aby růst globální teploty nepřekročil 1,5 stupně Celsia.

Generální ředitel se proto připravuje na změnu těžebního portfolia společnosti. Hodlá se více zaměřit na měď, ale i nikl, aby se připravil na budoucí změnu v poptávce po energiích směrem k obnovitelnosti například prostřednictvím elektromobility. „V trendu dekarbonizace světa vidíme, že tato aktiva porostou,“ uvedl Henry.

Také britská těžební firma BP začátkem měsíce zveřejnila, že do roku 2030 hodlá zdesetinásobit svoje investice do nízkouhlíkových zdrojů až na pět miliard dolarů, aby do roku 2050 mohla splnit slib nulových emisí a připravila se na svět, který se mnohem méně opírá o ropu.

Reklama

Doporučované