Hlavní obsah

Největší únik dat v historii ruských tajných služeb. Hackeři pronikli k projektům FSB

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Hackerům se úspěšně povedlo ukrást z databází hlavního kontraktora ruské tajné služby FSB 7,5 terabajtu dat. Mezi nimi byly například plány na oddělení ruského internetu od zbytku světa nebo projekt zaměřený na odanonymizování webového prohlížeče Tor. Tyto informace pak útočníci poslali do médií. Informovala o tom BBC Russia.

Článek

Hackerská skupina pod názvem 0v1ru$ minulý týden údajně prolomila významného dodavatele FSB společnost SyTech, která pro ruskou tajnou službu pracuje na řadě výzkumných projektů. Hackeři zanechali na domovské stránce společnosti SyTech usměvavý meme Yoba Face spolu s důkazy o prolomení systému.

Skupina 0v1ru$ předala ukradená data většímu týmu Digital Revolution, který soubory sdílel s různými médii, aniž by v nich dle vlastního vyjádření cokoliv upravoval, odstraňoval nebo měnil. Některé pasáže z odcizených dokumentů tým zveřejnil na Twitteru. Na webové stránce skupiny Digital Revolution byla počáteční část zcizených dokumentů publikována již před dvěma měsíci.

BBC průlom popsala jako „pravděpodobně největší únik dat v internetové historii ruských zpravodajských služeb“, ačkoliv tvrdí, že žádná skutečná státní tajemství nebyla zveřejněna. Odhalilo se nicméně alespoň 20 neveřejných kybernetických projektů FSB. 0v1ru$ také zveřejnili jména projektových manažerů firmy SyTech, kteří jsou s nimi spojeni.

FSB případ nekomentovala, žádné další podrobnosti neuvedla ani dosud nepříliš neznámá skupina 0v1ru$.

Tajné projekty FSB, které hackeři zveřejnili, zahrnují scraping sociálních médií, což je technika získávání dat, kterou se dají strojově (i ručně) extrahovat data z webových stránek, odanonymizování softwarového systému Tor, který má uživatelům při pohybu na internetu anonymitu zajišťovat nebo projekty, které zřejmě souvisejí s ruským plánem na vybudování interního internetu odděleného od celosvětové sítě.

Projekt odanonymizování Toru byl ve skutečnosti zahájen v roce 2012 pod záštitou ruského výzkumného ústavu Kvant. Ten spadá do působnosti FSB. Rusko hledalo způsoby, jak kompromitovat uzly uvnitř struktury Tor, aby komunikacím mimo síť buď zabránily, nebo je zachytily. Ani jedna z těchto technologií není novinkou. Web Forbes ale předpokládá, že v rámci tohoto projektu došlo za dobu jeho fungování k určitému pokroku.

Foto: twitter.com/0v1ru$

Domovská stránka společnosti SyTech v den útoku.

Ruský prezident Vladimir Putin zákon o izolaci ruského internetu schválil již v květnu. Zákon by umožnil vytvoření internetové sítě, která by byla schopna fungovat soběstačně a nezávisle na zbytku světa. Podle ruské státní agentury RIA Novosti by legislativa měla vejít v platnost v listopadu.

Zákon o izolaci internetu v praxi znamená, že systémy, které si mění data, budou nuceny některé z těchto informací sdílet s vládními regulačními orgány. Podle Kremlu to vládě dává větší kontrolu nad bezpečností dat a lepší možnost ustát kybernetické útoky z jiných zemí. Podle kritiků by se ale zároveň Rusko mohlo od kolektivního internetu odpojit z vlastní vůle a mohla by začít fungovat monitorovací a cenzurní opatření, jaká existují například v Číně.

Podle webu Forbes ve zveřejněných projektech není nic překvapivého, všechno bylo známo nebo se očekávalo. Skutečnost samotného prolomení, jeho rozsah a zdánlivá lehkost je mnohem důležitější. Dodavatelé zůstávají v řetězci zpravodajských služeb slabým článkem po celém světě – minulý týden byl v USA za krádeže tajemství na 9 let odsouzen bývalý kontraktor NSA.

Reklama

Související témata:

Doporučované