Hlavní obsah

Největší úspěch českých celníků? Teď hrozí mezinárodní ostuda

Podívejte se na reportáž Josefa Klímy.Video: Josef Klíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nad jedním z největších úspěchů českých celníků se vznáší stín velké mezinárodní ostudy.

Článek

Léto 2013 – policisté s celníky provádějí razie v různých částech republiky – je zadrženo 16 lidí, ten sedmnáctý je na útěku. Operace má krycí název Rhino – nosorožec. Zadržení jsou následně obviněni z organizovaného zločinu a putují do vazby. Na tiskové konferenci k případu hlídají drahocenný kontraband těžkooděnci se samopaly. Případ je považován za jeden z největších úspěchů České celní správy.

„Já si troufám tvrdit, že operace Rhino byla doposud asi největší operací svého druhu v oblasti odhalení nelegálního obchodu s chráněnými živočichy. Nám se při této akci podařilo zadržet celkem 24 nosorožčích rohů a jejich úhrnná hodnota přesahovala 100 milionů korun,“ říká k případu šéf odboru pátrání Celní správy.

Jenže – od operace Rhino uběhlo dlouhých pět let a teď se může docela klidně stát, že to skončí spíš pěknou mezinárodní ostudou. Byly důkazy proti organizované skupině Čechů a Vietnamců dostatečné? Jak to vyhodnotil soud a proč se může klidně stát, že zabavené rohy obrovské hodnoty nakonec skončí na černém asijském trhu?

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 20:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Pusťte si celý pořad Záhady Josefa Klímy: O fiasku v boji s pašeráky rohů nosorožců. Sebevražedná atentátnice z Jičína. Glosa Šimona Pánka. A selfie day šéfkuchaře Miroslava Kaliny.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované