Hlavní obsah

Největší volební potenciál má podle průzkumu koalice Spolu následovaná ANO

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Předsedové stran koalice Spolu. Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), Petr Fiala (ODS) a Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Reklama

Největší volební potenciál před volbami má podle průzkumu firmy Kantar CZ a Data Collect pro Českou televizi koalice Spolu, sdružující ODS, lidovce a TOP 09, v těsném závěsu následuje ANO a za tím koalice Pirátů a STAN.

Článek

Pokud by koalici Spolu dali hlas všichni lidé, kteří její volbu v současnosti zvažují, získala by podle výsledků až 31,5 procenta. Hnutí ANO premiéra Andreje Babiše má šanci oslovit až 30 procent voličů. Piráti spolu se Starosty by mohli pomýšlet na zisk až 27,5 procenta hlasů.

Na čtvrtém místě je podle průzkumu hnutí SPD s potenciálem 13,5 procenta, a pátí sociální demokraté až s deseti procenty.

Hnutí Přísaha by mohlo od voličů získat až 9,5 procenta hlasů. Potenciál KSČM je osm procent a Zelených o jeden procentní bod nižší. Společnou kandidátku Trikolory, Svobodných a Soukromníků by mohlo podpořit až 5,5 procenta hlasujících.

Volební potenciál vyjadřuje maximální možný zisk strany či koalice v případě, že by jí u voleb dali hlas všichni voliči, kteří volbu daného subjektu zvažují. Suma potenciálů není sto procent. Volič rozhodující se například mezi dvěma subjekty je započítáván jako potenciální volič obou z nich.

Data o volebním potenciálu stran sbíraly agentury Kantar a Data Collect od 19. srpna do 3. září. Do průzkumu se zapojilo 3000 lidí.

Sedm politických subjektů s nejvyšším potenciálem a s dlouhodobou podporou v průzkumech veřejného mínění pozve ČT do krajských předvolebních debat. Série 14 diskusí vyvrcholí superdebatou v týdnu před volbami, které jsou naplánované na 8. a 9. října.

Reklama

Související témata:

Doporučované