Hlavní obsah

Největší výrobce tabáku v Česku má novou šéfku. Tradiční cigarety zaniknou, řekla v Seznamu

Rozhovor s Andreou Gontkovičovou, novou generální ředitelkou Philip Morris (natočeno v dubnu pro pořad Ženský byznys).Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Tabákovou firmu Philip Morris ČR od října povede Andrea Gontkovičová. V křesle ředitele společnosti i předsedy představenstva nahradí Árpáda Könyeho, který byl v čele společnosti od roku 2016 a na obě funkce rezignoval.

Článek

O změně ve vedení firmy rozhodlo v pondělí představenstvo. Firma o tom informovala v tiskové zprávě.

Gontkovičová se novou generální ředitelkou zodpovědnou za ČR, Slovensko a Maďarsko a předsedkyní představenstva stane s účinností od 1. října. Svou kariéru spojila s tabákovou jedničkou – a to na různých manažerských pozicích – už od roku 1997.

Například ve Philip Morris International ve Švýcarsku nebo Philip Morris Slovakia. Původně se věnovala něčemu naprosto odlišnému. Byla překladatelkou z angličtiny a španělštiny. „To mi ale nestačilo, já jsem strašně zvědavá a potřebovala jsem větší rozruch,” řekla Seznamu v dubnovém vydání pořadu Ženský byznys.

Philip Morris čelí tomu, co všichni výrobci – spotřeba klasického tabáku klesá. Už několik let proto rozvíjí tzv. bezdýmné výrobky. Právě výroba v Kutné Hoře je však plně zaměřena na ty klasické. Gontkovičová předpokládá, že během nejbližších let se to zásadně změní. Výroba tradičních cigaret má naprosto zaniknout a vystřídat ji má produkce alternativních cigaret, které nehoří. Gontkovičová nevylučuje ani horizont tří až pěti let. Investice do naprosté reorganizace provozu si podle ní vyžádají desítky milionů korun.

Philip Morris ČR

Firma zaměstnává přes 1 000 lidí. S akciemi společnosti se obchoduje na pražské burze. Čistý zisk firmy v letošním prvním pololetí meziročně stoupl o 15,8 procenta na 2,02 miliardy korun. Tržby bez spotřební daně a DPH vzrostly o 27,5 procenta na 8,2 miliardy Kč.

Jaký je její návod, jak se vypracovat do nejužšího vedení, jak obstát mezi muži? A hlavně jak v byznysu nevyhořet? „Fyzicky se o sebe starat. Sportovat! Například já sportuji až pětkrát týdně. Být obklopen spoustou lásky, těmi nejbližšími. A nebrat problémy v práci příliš vážně.“

Reklama

Související témata:

Doporučované