Hlavní obsah

Největší zabiják lidí na světě je komár. Na dovolené ohrozí turisty spíš než žralok

Největší zabiják lidí na světě je komár. V Česku se ale zatím bát nemusíme.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Léto je tady a s ním i čas dovolených. Mnoho lidí míří k moři. Nedávno vyvolala paniku zpráva, že se u chorvatského turistického letoviska Makarska objevil žralok. Více bychom se ale měli bát mnohem menšího zvířecího zabijáka – komára.

Článek

Celosvětově jsou komáři skutečně jedni z největších zabijáků. „Nejde o samotné bodnutí, ale o to, že společně s bodnutím do nás komáři vnesou patogen nebo nějakého cizopasníka nebo virovou částici,“ říká parazitolog z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlov Jan Votýpka.

Tyto cizorodé prvky se mohou v těle začít množit a vyvolat onemocnění, které může skončit až smrtí.

Na pozoru se máme mít zejména v tropech. V Česku je reálnější možnost, že komáři způsobí bolestivé poštípání a následné pupence, kterých se nějakou dobu nemůžeme zbavit. „Nebezpečí, že by u nás vnesli komáři do našich těl nějaké patogeny, je celkem malé. Nemůžu ale povědět, že by neexistovalo. Na našem území máme takové klasické patogeny, které běžně kolují mezi zajíci a jinými volně žijícími živočichy, člověk se občas může nakazit,“ podotýká Jan Votýpka.

Vyvolaná onemocnění jsou podle něj mírná a nezpůsobují vážné komplikace. Mohou se objevit zvýšené teploty, bolestivost svalů nebo kloubů. Většina problémů sama během pěti dnů až týdne odezní.

Jak poznáme, že nám komár na dovolené nezpůsobil onemocnění? Votýpka říká, že není snadné to poznat, protože projevy nemocí se objevují až za nějaký čas. Navíc ani případě, kdy do člověka komár přenesl patogen, není nezbytné, abychom onemocněli. Naše tělo ho velice často dokáže zastavit. „Samozřejmě pokud máme smůlu a sejde se několik okolností, tak může dojít k tomu, že nemoc vypukne,“ vysvětluje parazitolog.

Komárům je jedno, jestli svítíme, nebo ne. Do rozsvíceného okna nám spíše vlétnou mušky, které světlo přitahuje. Bodavý hmyz ale může mít tmu a jen úzkou škvírku v okně a najde si nás podle dechu, potu a vůně kůže.

Ve kterých částech světa se máme mít na pozoru a jaká další zvířata nás mohou na dovolené ohrozit, se dozvíte ve videu nad článkem.

Rozhovor je součástí pořadu Ráno na gauči, který vysíláme na Televizi Seznam každý všední den od 7:00.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované