Hlavní obsah

Největší záhada kolem českého kosmonauta: Jak se vešel do skafandru

Remkův skafandr. Jak se do něj mohl dospělý člověk vejít?

Reklama

U vesmírného skafandru Vladimíra Remka, stěžejního exponátu výstavy ke 100. výročí vzniku Československa, padá opakovaně stejná otázka.

Článek

Zaujme jako první, a to i přes konkurenci více než tisícovky dalších výjimečných exponátů.

Převážná většina návštěvníků mimořádné výstavy Doteky státnosti uspořádané ke 100. výročí vzniku Československa si jde prvně prohlédnout vesmírný skafandr prvního československého kosmonauta Vladimíra Remka.

A hned si položí otázku: Není příliš malý?

Odpověď zní, že není a že byl Remkovi ušit přesně.

„Skafandry jsou šité na míru kosmonautovi, je to jeho vlastní oblek, nepůjčují si ho mezi sebou,“ říká u mimořádného exponátu v Jízdárně Pražského hradu odborník na kosmonautiku Jan Šifner.

„Důležité je, aby při startu a přistání, kdy je kosmonaut vlastně v prenatální poloze sbalený do klubíčka, nebylo při přetížení poškozeno tělo,“ vysvětluje Šifner.

Projděte si exponáty s kurátorem výstavy:

Výstava ke 100 letům Československa v Jízdárně na Pražském hradě.Video: Seznam Zprávy

Obleky proto byly vyrobeny tak, aby kosmonauty nutily držet předepsanou polohu. A to znamená, že ve skafandru se jeho majitel musí hrbit.

„Žertovali jsme, jestli oblek není sepraný, jestli se nesrazil,“ říká Jan Šifner. „Ale je to také o tom, že když si skafandr oblečete, trochu se vyplní.“

Podle Jana Šifnera není oblek na cestu do vesmíru velký i proto, že kosmonauti v éře Vladimíra Remka mohli mít maximálně 175 centimetrů. Na cestě do vesmíru se totiž každé kilo navíc počítá a velká fyzická síla není potřebná.

Video: Největší taháky mimořádné výstavy: Kubišovo sako, řády a Remkův skafandr

Úspěšná výstava. Které exponáty návštěvníky nejvíce zajímají?Video: Petr Švihel

Výstavu Doteky státnosti doprovází velký zájem návštěvníků. V sobotu o minulém víkendu, kdy bylo vstupné volné, se podle správy Pražského hradu přišlo do Jízdárny podívat 58 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované