Hlavní obsah

Největší zásah do státní správy. Ruší se 860 míst, odejde i Babišova spolupracovnice

Koho se dotkne největší redukce míst ve státní správě?Video: Radek Nohl

 

Reklama

Kromě řadových pracovníků odejdou ze státní služby také výše postavení úředníci a náměstci ministerstev.

Článek

Počet míst ve státní správě se od počátku příštího roku sníží přibližně o 860. Obsazena je v současnosti zhruba jedna třetina z těchto míst.

Náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký uvedl, že jde o největší redukci od doby, co platí zákon o státní službě.

Největší změny čekají podle Postráneckého ministerstvo spravedlnosti, náměstků se dotknou i na zemědělství či obraně. Naopak kvůli blížícímu se sčítání lidu posílí Český statistický úřad.

Rušení míst v rámci takzvané systemizace schválila podle očekávání vláda.

Seznam už ve středu napsal, že kromě řadových pracovníků odejdou ze státní služby také výše postavení úředníci a náměstci ministerstev.

Na ministerstvu financí se verdikt vlády dotkne například Mileny Hrdinkové, někdejší nejbližší spolupracovnice Andreje Babiše v době, kdy byl ministrem financí. Bývala mu po ruce například při jednáních ministrů států Evropské unie.

Ve stejném resortu pak mají podle informací Seznamu skončit také Karel Blaha, který dohlíží na hazard, a také úředník dohlížející na hospodaření s majetkem státu Petr Vácha. Ten mimo jiné v minulosti prověřoval pronájem bytu, který od Finanční správy využívala ministryně Schillerová.

Na ministerstvu spravedlnosti se zase chystá odchod některých náměstků ministra Jana Kněžínka.

Jde třeba o Petra Jägera, kterého nominovali na tento post lidovci. Dalším je pak nominant vládní ČSSD Vladimír Zimmel.

Více o konkrétních odchodech ze státní správy:

Reklama

Související témata:

Doporučované