Hlavní obsah

Největším problémem Sibiře je Moskva, tvrdí místní, kteří zápolí s obrovskými lesními požáry

Požáry na Sibiři.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Obrovské lesní požáry se tento rok rozšířily po celé Sibiři a zasáhly 400 000 hektarů. Při jejich likvidaci se záchranáři často potýkali s nedostatkem prostředků i lidí.

Článek

I to je důvod, proč se je nedařilo dostat pod kontrolu. Například vrtulníky jsou pro požárníky v Irkutské oblasti klíčové. Ale není jich – stejně jako pilotů – dostatek.

„Když sem přijdete, tak dostanete na starost území okolo 150 hektarů, ale ve skutečnosti je to 500, 600 i více hektarů hořícího lesa,“ říká jeden ze záchranářů. „To není reálné. Nemůžeme toho pak moc zvládnout, a to i když pracujeme přes noc. Sice teď pršelo, ale tráva je stále téměř suchá. Pokud bude zítra jasno, tak bude požár pokračovat a rozšiřovat se.“

V Kirovské oblasti je stále čtvrtý a pátý stupeň nebezpečí. Pohotovost platí ve čtyřech sibiřských regionech.

Někteří obyvatelé vesnice Aleksejevsk obviňují z úmyslného založení požárů nelegální dřevorubce. Jejich motivem prý bylo zakrýt stopy po jejich nelegální těžbě. A lidé také obviňují místní úředníky z korupce.

„Kouř byl čtyři nebo pět dní jen velmi slabý. Proč to neuhasili? Na co čekali? Až se to rozhoří?” rozčiluje se v reportáži jedna z místních obyvatelek. „Dřevo se prodává do Číny. Číňané jsou šťastní, Putin je šťastný. Jsou to dobří přátelé s čínským prezidentem. Putin mu prodává Sibiř. Moskva je největším problémem Sibiře.“

Reportáž si můžete pustit v úvodním videu. Celý pořad Svět bez obalu pak najdete v premiéře na Televizi Seznam každou neděli ve 22:20 nebo také na webu pořadu.

Reklama

Doporučované