Hlavní obsah

Nejvíc akcionářům vydělává Apple. I přesto má větší cenu na trhu Microsoft

Foto: Shutterstock.com

Tržní kapitalizace společnosti Microsoft je 905 miliard dolarů.

Reklama

Nejhodnotnější společností na trhu je Microsoft (905 mld. dolarů). Technologické firmě Billa Gatese se podařilo po sedmi letech přeskočit druhý Apple (896 mld. dolarů). Společnost vyrábějící populární iPhony ale vrací svým akcionářům více peněz. Streamovací společnost Netflix pak za deset let zvýšila svou hodnotu více než šedesátkrát.

Článek

Tržní hodnota stovky největších světových společností je rekordní. Podle nejnovějšího žebříčku Global Top 100 poradenské firmy Price Water House Coopers (PwC) jejich tržní kapitalizace oproti loňsku vyrostla o pět procent – na více než 21 bilionů dolarů.

Stále větší sousto si z pomyslného koláče ukously technologické firmy. Aktuálně nejvyšší cenu na trhu má Microsoft , který z první pozice sesadil loňského vítěze Apple. Třetí místo pak patří Amazonu.

Tržní kapitalizace 10 největších společností na světě (zdroj: PwC)

Světu vévodí američtí giganti

Z elitní stovky má 54 firem původ ve Spojených státech. Dvacet společností sídlí v Evropě a 13 v Číně. Svou premiéru má letos v žebříčku Saudská Arábie s jednou firmou. Česká společnost v žebříčku není.

„Dominanci Spojených států má na svědomí zejména rostoucí síla prvních čtyř umístěných hráčů, kteří každoročně zvyšují svůj náskok před zbytkem žebříčku. To je způsobeno zejména jejich schopností inovovat a přinášet zákazníkům nové služby a produkty,“ komentuje aktuální žebříček expert z poradenského oddělení PwC Česká republika Antonín Koukolík.

Podle odborníka PwC dominují americké firmy žebříčku dlouhodobě díky tradici akciových trhů a velikosti americké ekonomiky. „Velikost a vyspělost národního trhu také usnadňuje přechod americké společnosti z lokální na globální úroveň. Určitě ale dále porostou v žebříčku i společnosti z Číny jako například Alibaba,” říká Koukolík.

Netflix je šedesátkrát větší než před 10 lety

Skokanem žebříčku je americká streamovací služba Netflix. Za poslední dekádu zvýšila svou tržní hodnotu šedesátkrát na 156 miliard dolarů. Největší zhodnocení za posledních deset let zaznamenal Amazon, který je v očích burzovních investorů cennější o 843 miliard.

Studie se zabývá i nejhodnotnějšími soukromými společnostmi – takzvanými jednorožci (unicorns). Jejich celková hodnota se za rok zvýšila o 6 procent na 815 miliard dolarů. A to i přesto, že kvůli vstupům na burzu tuto skupinu ve sledovaném období do konce března 2019 opustili giganti jako MeituanDianping, Xiaomi, Pinduoduo nebo Spotify.

Apple vydělává akcionářům nejvíc

Formou dividend a zpětného odkupu akcií platil akcionářům americký gigant Apple. Investorům vyplatil 87 miliard dolarů. To je téměř desetina toho, kolik vyplatilo všech 100 nejhodnotnějších firem ze žebříčku. Z něj i vyplývá, že i když v absolutním srovnání nejvíce akcionářům vydělávají technologické firmy, v tom relativním (tedy v poměru součtu dividendy a odkupů k celkové tržní kapitalizaci) je na tom lépe finanční sektor i těžký průmysl.

„Letošní nižší distribuovaná hodnota u technologických společností může být způsobena tím, že investoři více věří v nárůst ceny jejich akcií v budoucnosti, navzdory dnešní relativně nižší dividendě. Tradiční odvětví mají vyšší dividendu vůči tržní hodnotě, ale nejsou okolo nich taková očekávání jako u technologických a online společností,“ vysvětluje Koukolík.

Výrazný meziroční růst (o 15 procent) zaznamenaly největší firmy z oblasti zdravotnictví a telekomunikací. Naopak o tři procenta pokleslo ohodnocení firem z finančního sektoru.

Reklama

Doporučované