Hlavní obsah

Nejvíc nezaměstnaných v Česku je na severu Moravy, Ostrava chce pomoci

Foto: Seznam Zprávy

„Předpokládáme dosažení 100 milionů korun přímé podpory podnikatelskému sektoru,“ řekl ostravský primátor Tomáš Macura.

Reklama

Podíl nezaměstnaných v Moravskoslezském kraji vzrostl v květnu o 0,3 procentního bodu na 5,3 procenta, což je nejvyšší nezaměstnanost v Česku. Práci nemělo v kraji na konci měsíce 43 238 lidí, o 1 587 více než na konci dubna.

Článek

Oproti květnu 2019 bylo uchazečů o 6 966 více a jejich podíl byl vyšší o 1,1 procentního bodu.

V celé zemi stoupla nezaměstnanost meziměsíčně o 0,2 procentního bodu na 3,6 procenta. Vladana Piskořová z ostravské pobočky úřadu řekla, že oproti dubnu byl v květnu nárůst počtu nezaměstnaných poloviční. „Na úřad práce se přišlo zaevidovat o 1 500 osob méně než v dubnu. Vyřazených z evidence bylo v květnu přes 3 300 osob. Je to sice letošní nejmenší počet vyřazených uchazečů, ale téměř 77 procent z nich si našlo práci nebo začalo podnikat,“ řekla Piskořová. Znamená to podle ní, že na úřad se chodí zaevidovat více lidí, kteří jsou zvyklí pracovat, ukončili zaměstnání a hledají si nové.

„Hodně se přišli zaevidovat lidé, kteří pracovali ve výrobě jako manipulační a pomocní pracovníci, v obchodě jako prodavači nebo v cestovním ruchu, spíše v pohostinství jako kuchaři nebo číšníci. Obdobná situace byla v automobilovém průmyslu a u subdodavatelů působících v této oblasti. Také se nám hlásili lidé, kteří skončili práci v cizině,“ řekla Piskořová.

Karviná se stala ohniskem koronaviru.

Hromadné propouštění ohlásilo v květnu v kraji pět zaměstnavatelů, čtyři z nich mají v kraji i sídlo. „V našem kraji se to týkalo více než 200 zaměstnanců,“ řekla Piskořová.

Nezaměstnaných přibylo v kraji ve všech okresech. Nejvíce se podíl i počet nezaměstnaných zvýšil na Ostravsku, kde přibylo do evidence 845 uchazečů a nezaměstnanost stoupla o 0,4 procentního bodu na 6,3 procenta. Nejvyšší nezaměstnanost v kraji i v celé zemi je ale na Karvinsku, kde podíl nezaměstnaných vzrostl o 0,2 procentního bodu na 7,8 procenta a do evidence přibylo 400 lidí.

Nejnižší nezaměstnanost v kraji je na Opavsku, kde do evidence přibylo jen 28 uchazečů. Podíl nezaměstnaných ale zůstal na 2,9 procenta.

Také Ostrava začíná lákat turisty.

Dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku od 15 do 64 let, z jejichž počtu se podíl nezaměstnaných počítá, přibylo v kraji v květnu 1 658. Úřad práce jich na konci měsíce evidoval 40 657, oproti květnu předchozího roku to bylo o 7 549 více. Celkový počet lidí v evidenci pracovních úřadů zahrnuje i nezaměstnané, kteří nemohou ihned nastoupit do práce. Jde například o nezaměstnané v pracovní neschopnosti.

Kraj evidoval k 31. květnu 14 773 volných pracovních míst. „Volných pracovních míst mírně ubylo, asi 270, ale dokonce ve třech okresech se jejich počet mírně zvýšil,“ řekla Piskořová.

Na jedno volné pracovní místo připadalo v kraji v průměru 2,9 uchazeče. Nejvíc uchazečů na jedno místo bylo v okrese Karviná, a to 7,5. Také tento údaj byl na Karvinsku nejvyšší mezi všemi okresy v zemi.

Ostrava pomáhá i neziskovkám.

„Zaměstnavatelé měli největší zájem o uklízeče, pomocné pracovníky ve výrobě, montážní dělníky, kuchaře i pomocné kuchaře, zedníky, dlaždiče, montéry suchých staveb, ale i prodavače a administrativní pracovníky,“ řekla Piskořová.

Od spuštění programu Antivirus na podporu zaměstnanosti, tedy od 6. dubna, obdržel úřad práce v kraji více než 5 500 žádostí o poskytnutí příspěvku. „Z toho již bylo podepsáno přes 5 400 dohod. Od poloviny dubna bylo postupně v našem kraji doručeno přes 9 200 vyúčtování, z toho bylo vyřízeno již téměř 97 procent. Vyplaceno bylo téměř 730 milionů korun a podpořeno tím přes 82 000 zaměstnanců,“ řekla Piskořová.

Ostrava chce nakopnout podnikání

Ostravské zastupitelstvo chce pomoci podnikatelům a tím i oživit trh s nabídkou práce. Zastupitelstvo schválilo 1 299 žádostí o finanční dar až do výše 100 tisíc korun. Žádali o něj ti podnikatelé, kterým byla v důsledku krizových opatření vlády kvůli nemoci covid-19 zakázána jejich obchodní činnost a splňovali základní podmínky výzvy k podání žádostí.

Karviná, místo, kde je nejvíc lidí bez práce.

Na účty místním podnikatelům bude nyní tato schválená finanční pomoc v celkové výši 42 748 327 korun podle magistrátu odeslána v co nejkratším čase. Program finančního daru do 100 tisíc korun je součástí série přímé finanční pomoci místním podnikatelům. „Právě jejich podpora je pro město v rámci udržení ekonomické stability v tomto období důležitá. Společnou charakteristikou všech programů pomoci je přímost, rychlost a jednoduchost. Částka, kterou město doposud v rámci pomoci podnikatelskému sektoru uvolnilo, se blíží k 75 milionům korun,“ konstatuje magistrát.

„Rada města v minulých týdnech postupně uvolnila bezmála 33 milionů korun na podporu podnikatelů a jsem rád, že tento směr ‚investice do podnikatelského sektoru‘ jednomyslně potvrdilo celé zastupitelstvo. Částka se nyní blíží hranici 75 milionů a po červnovém zastupitelstvu, kdy bude rozhodnuto o posledních žádostech, předpokládáme dosažení 100 milionů korun přímé podpory podnikatelskému sektoru,“ řekl ostravský primátor Tomáš Macura.

Pozitivní zpráva z byznysu.

Maximální výše peněžité pomoci, o kterou mohli ostravští podnikatelé žádat, se odvíjela od jejich ročního příjmu a doložených materiálů. Podnikatelé dle těchto kritérií žádali o dar ve výši 40, 70 nebo 100 tisíc korun – včetně podpory vyplacené v programu finančního daru do 20 tisíc korun.

Z důvodů nesplnění podmínek výzvy nebylo schváleno 325 žádostí a na červnové zasedání zastupitelstva se přesouvá přes 390 žádostí, které nebyly kompletní a po dodání chybějících informací budou dále hodnoceny.

„Důležitým faktorem efektivity přímé pomoci podnikatelům je právě rychlost dodání finanční částky na jejich účet. Všech 2 014 žádostí prošlo hodnocením v průběhu pouhých 10 dní díky práci dvou desítek pracovníků interního auditu a strategického rozvoje a také díky online aplikaci, prostřednictvím které podnikatelé o dary žádali. Aplikace usnadnila a urychlila podnikatelům proces podávání žádostí a úředníkům jejich následné vyhodnocování,“ podotkla náměstkyně primátora pro investice Zuzana Bajgarová.

Reklama

Doporučované