Hlavní obsah

Nejvíc pořád táhnou ti největší chlapi, říká organizátor kulturistických závodů

Video: Tomáš Vzorek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ostrava se za pár dnů opět stane centrem kulturistiky a fitness. Obrovská Ostravar Aréna bude hostit druhý ročník mezinárodních závodů Czechia Pro. „Představí se stovky závodníků z mnoha zemí, a to jak v amatérské, tak i profesionální divizi,” láká organizátor Stanislav Pešát. „Nejlepším amatérům se tady znovu splní jeden ze životních snů a získají profesionální licenci,” dodává.

Článek

„Získání profesionální licence je velmi prestižní záležitost. Člověk musí vyhrát mistrovství světa nebo jednu z jiných velkých mezinárodních soutěží. Ovšem nestačí vyhrát svou kategorii, závodník musí být absolutním vítězem. To znamená, že v souboji těch, kteří vyhráli své kategorie, pak třeba 80kilový borec stojí vedle 110kilového,” popisuje další z organizátorského týmu - a sám už profesionální kulturista - Jan Kubík.

Kulturistické závody už ale dávno nejsou jen o velkých svalech. Vznikla celá řada nových disciplin, které tento sport přiblížily širší veřejnosti. Mezi závodníky - muži i ženami - je většinou největší zájem o tzv. plážové disciplíny, laicky řečeno jsou to kategorie méně osvalených závodníků, u žen je to například kategorie Bikini Fitness a u mužů Physique. „U diváků ale stejně pořád vyhrávají ti největší chlapi, tedy kulturisté,” oponuje Stanislav Pešát.

Celý rozhovor s organizátory Czechia Pro Stanislavem Pešátem a Janem Kubíkem najdete ve videu u tohoto článku. Víkendové rozhovory vysílá Seznam TV každou sobotu a neděli v 18 hodin.

Reklama

Doporučované