Hlavní obsah

Ministryně Maláčová má variantu, že rodičovský příspěvek se zvýší každému jinak. Podle věku dítěte

Jaká bude rodičovská? Výzva s Janou Maláčovou.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nová tvář ČSSD a ministryně Jana Maláčová vtrhla do politiky jako uragán a vzhledem ke svým plánům navyšovat v sociální oblasti jí kolegové začali brzy přezdívat Venezuela. Pozornost na sebe v posledních dnech strhla především kvůli sporům o výši rodičovského příspěvku. Od nespokojených matek a otců za to schytala vlnu kritiky. Na vládu Maláčová ponese tři varianty navýšení.

Článek

Ministryně práce Jana Maláčová z ČSSD ponese příští týden na jednání vlády návrhy na zvýšení rodičovského příspěvku. Pracují se třemi verzemi, jak by se mohl příspěvek zvýšit. Ve Výzvě představila, jak by jednotlivé návrhy měly vypadat.

„Jsem ráda, že i pan premiér mění názor a uvědomuje, jak je to důležité. Hlavní je, abychom se dohodli a rozhodli se co nejrychleji, protože teď panuje mezi rodiči nejistota,“ říká Maláčová.

Původní plán byl, že od nového roku se rodičovský příspěvek z 220 tisíc korun zvedne na 300 tisíc pro všechny rodiče dětí do čtyř let věku. Pak se vládní koalice dohodla, že to bude jen pro děti narozené po 1.1.2020.

Po vlně kritice zkusí ministryně Maláčová s prosadit kompromis – na 300 tisíc korun měli nárok rodiče dětí narozených po 1. lednu 2020.

Rodiče ostatních dětí, kteří už příspěvek pobírají, by dostali přidáno podle pásem. Například dvouletí by k současným 220 tisícům dostali navíc ještě přidáno 60 tisíc korun, rodiče tříletých 40 tisíc. Jde ale o hodně předběžná čísla, sama ministryně Maláčová nese na jednání s lídry ANO tři varianty.

Vládní ANO a ČSSD se minulý týden dohodly, že se rodičovská od ledna zvýší z 220 000 na 300 000 korun pro děti narozené v novém roce.

Návrh se ale setkal s kritikou a Maláčová i premiér Andrej Babiš (ANO) teď mluví o hledání možností, aby se zvýšení příspěvku dotklo více rodin.

„My pracujeme se třemi různými verzemi. Stále to ještě propočítáváme, abychom našli možnost, která bude průchozí pro koaličního partnera, a abychom pomohli co nejvíce rodinám,“ řekla Maláčová.

Zmínila, že jednou z variant by bylo zvýšení příspěvku pro všechny rodiny, které budou rodičovskou pobírat k 1. lednu, upozornila ale na to, že by to mohlo některé rodiny motivovat k prodloužení doby, po kterou budou příspěvek brát.

Reklama

Doporučované