Hlavní obsah

Nejvíce antiLGBT+ zemí v Evropě je Ázerbájdžán. Žebříček vede Malta

Nejhorším místem pro život LGBT komunit v Evropě je Ázerbájdžán, nejlepším Malta.Video: Šimon Trantina, Reuters

 

Reklama

Ázerbájdžán se ve výzkumu mezinárodní organizace ILGA-Europe dostal na první příčku mezi evropskými zeměmi s nejhorším stavem práv LGBT+ komunity. Naopak nejlépe z výzkumu vyšla Malta následovaná Belgií a Lucemburskem.

Článek

Už podesáté proběhlo plošné hodnocení úrovně práv a analýza vládní politiky LGBT+ záležitostí ILGA-Europe ve 49 evropských zemích.

Nejhůře ve výzkumu dopadl Ázerbájdžán, hned za ním se umístilo Turecko a Arménie. Britský The Independent připomíná, že v roce 2017 v Ázerbájdžánu proběhly zákroky na potlačení LGBT+ komunity. Organizace pro lidská práva mediální zprávy o hromadném zatýkání a zneužívání odsoudily a vyzvaly úřady, aby zatčené propustily. Ázerbájdžánské ministerstvo vnitra se v minulosti proti kritice aktivistů ohradilo tvrzením, že jednotlivé útoky nebyly mířeny přímo proti LGBT+ komunitám, ale proti prostituci.

Nejvstřícnější je Malta

Pro život LGBT+ komunity je podle hodnocení ILGA-Europe nejlepší Malta. Druhou a třetí příčku obsadily Belgie a Lucembursko. „Ty země, které v tomto ohledu stoupají nahoru, jsou ty, které přistoupily na to, že tato agenda je více než jen manželská rovnost,” řekla Independentu Evelyne Paradisová, výkonná ředitelka kampaně.

Některé země v žebříčku mírně klesly, například Velká Británie. Loni skončila Británie na čtvrtém místě spolu s Finskem a Francií. V letošním průzkumu spadla na sedmou příčku, o kterou se dělí spolu s Portugalskem.

Reklama

Související témata:

Doporučované