Hlavní obsah

Nejvíce cen si z liberecké Mateřinky odvezlo divadlo Drak

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Nejvíce cen si z libereckého mezinárodního loutkového festivalu Mateřinka odvezlo divadlo Drak z Hradce Králové za pohybovou grotesku na téma uspávání dětí Do hajan!

Článek

„Získalo za ni tři, za režii, hudbu i scénografii. Celkem porota udělila deset cen,“ sdělil dramaturg festivalu Vít Peřina.

„Po dvou cenách obdržela inscenace na motivy laponských mýtů a pohádek Nanuk v podání pražského Divadla Minor a Kabinet zázraků neboli Orbis pictus pořádajícího Naivního divadla Liberec. Zdařilé herecké výkony navíc porota ocenila v inscenacích Fuj je to! Divadla loutek Ostrava, Kde budeme bydlet Divadla Vi.Tvor a Teatro Dom Roberto z portugalského S. A. Marionetas,“ dodal Peřina.

Liberecký festival se jako jediný ve střední Evropě zaměřuje na tvorbu profesionálních loutkových divadel pro děti předškolního věku. Nabízí výběr toho nejlepšího z tvorby pro děti od dvou do šesti let. V Liberci je Mateřinka jednou za dva roky, letos to byl 26. ročník. Během festivalu, který se konal od úterý do dneška za specifických podmínek v důsledku protikoronavirových opatření, mohli diváci zhlédnout téměř 50 divadelních produkcí v podání 18 souborů, čtyř zahraničních.

„Festival se vydařil parádně. Po komplikovaných přípravách, kdy jsme ani nevěděli, zda se bude moci uskutečnit, všechny soubory dorazily. A ke změně programu z důvodu nemoci došlo nakonec pouze v jednom jediném případě, a to v nesoutěžní sekci festivalu,“ uvedl Peřina.

I kvůli snížené kapacitě sálů odehrála většina souborů na Mateřince více repríz svého představení než v minulosti. „Všechna z nich ale byla vyprodána a festivalová představení tak zhlédlo v celkovém součtu více než 5000 diváků,“ řekl dramaturg festivalu. Osobně se nejvíc bavil u oceňovaného představení divadla Drak. „Také jsem si ohromně užil výkon portugalského loutkáře José Gila a jeho maňáskové grotesky, které odehrál na náměstí Dr. Edvarda Beneše,“ řekl. Za překvapení festivalu považuje představení v horolezecké aréně v bývalém lomu v Mlýnské ulici. „Protože tam jsme hráli poprvé a určitě ne naposledy. Počasí vyšlo a inscenace divadla LokVar Krvavý román tam opravdu sedla jako poklice na hrnec,“ dodal Peřina.

Reklama

Související témata:

Doporučované