Hlavní obsah

Nejvíce obětí bylo mezi zemědělci. Radioaktivita se ještě nevsákla do země a tihle lidé dýchali radioaktivní prach, říká obyvatel Černobylu

Reportáž Světa bez obalu.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Příběhy lidí, kteří žijí v okolí Černobylu, přináší nové vydání pořadu Svět bez obalu.

Článek

Černobylská jaderná katastrofa přinutila miliony lidí opustit své domovy v oblastech postižených radiací. O třicet let později zůstává řada běloruských okresů v podstatě vylidněná. Jedním z nich je i krasnapolský okres na východě země. Po katastrofě odsud byly evakuovány desítky vesničanů. Rádio Svobodná Evropa hovořilo před několika lety s těmi, kteří zde zůstali.

„Tady je náměstí, na kterém se v roce 1986 konala prvomájová demonstrace,” říká Aljaksandr. „Nikdo nás nevaroval, že nad námi přejde radioaktivní mrak z Černobylu. Nikdo nám neřekl, že potřebujeme dávku jódu. Bylo strašné horko a lidem měli říct, aby zůstali doma a nevycházeli ven. Šestadvacátého dubna jsme ale byli večer venku. Vzpomínám si na ten den. Padal teplý déšť a z jihu foukal vítr. Nejvíce obětí bylo mezi zemědělci na kolchozech v kontaminovaných oblastech. Radioaktivita se ještě nevsákla do země a tihle lidé dýchali radioaktivní prach. Dostali rakovinu. Nikdo vám neřekne skutečné statistiky. Ne tady v okrese, ani v Bělorusku. Kolik případů to bylo a jaká byla příčina. Dříve byly všude značky: Radiace. Je zakázáno sbírat houby a lesní plody. Teď je všechno dovoleno, všude je volný přístup.”

Reklama

Související témata:

Doporučované