Hlavní obsah

Nejvíce penalt, ale i vlastenců. Mistrovství světa v Rusku lámalo statistické rekordy

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Na mistrovství světa v Rusku se kopalo nejvíce penalt v historii.Video: Josef Mačí, AP

 

Reklama

V moskevském finále padlo nejvíce branek od sedmigólové přestřelky před šedesáti lety. Mario Mandžukič zase jako vůbec první hráč zamířil v závěrečném zápase šampionátu do vlastní sítě. Statistici si zkrátka v Rusku přišli na své.

Článek

Fanoušci chtějí vidět góly, a fotbalové mistrovství světa v Rusku je proto muselo bavit. V 64 zápasech padlo 169 branek. To bylo sice o dva góly méně než před čtyřmi lety v Brazílii, ale šampionát v Rusku překonal mistrovství světa v roce 2002, 2006 i 2010.

Letošní mistrovství také prolomilo hned několik rekordů. Poprvé v historii všechny týmy vstřelily alespoň dvě branky, a to včetně podceňované Panamy, které k tomu pomohl vlastní gól soupeře v posledním zápase skupiny s Tuniskem.

Ruský šampionát můžeme překřtít na mistrovství světa standardních situací. Z rohů, autů, přímých kopů a penalt padlo 73 branek, tedy 43 procent ze všech vstřelených gólů - je to největší podíl branek od roku 1966. A přispěl k tomu i videorozhodčí. Hráči museli ve vápně bránit obezřetněji, jinak mohlo i zpětně dojít k odpískání penalty.

Sudí na mistrovství světa nařídili 29 pokutových kopů, 22 z nich střelci proměnili. Šampionát v Rusku tak zdaleka překonal předchozí turnaje. Dosud hráči kopali maximálně 18 penalt, a to na mistrovstvích světa 1990, 1998 a 2002.

Není nic horšího, než když hráč pošle míč do své sítě. Na letošním mistrovství světa byl k vidění nebývalý počet vlastních gólů. Nešťastných střelců se objevilo hned dvanáct, včetně dvou ruských hráčů Denise Čeryševa a Sergeje Ignaševiče. Rekord přitom držel jen se šesti vlastními brankami závěrečný turnaj v roce 1998.

V návštěvnosti se ruský šampionát zařadil až na páté místo. Zápasy dohromady vidělo 3 031 768 diváků, průměrně 47 371. V Brazílii přitom navštívilo závěrečný turnaj o 400 tisíc lidí více. Podepsala se na tom hlavně menší kapacita stadionů v Rusku.

Moskevské finále jen potvrdilo všechny gólové statistiky. Mario Mandžukič si jako první hráč v historii vstřelil v zápase o všechno vlastní gól. Rozhodčí Néstor Pitana po poradě nad videem nařídil pokutový kop, který Antoine Griezmann proměnil. V zápase tak padly dvě branky ze standardní situace a šest celkem. Gólovější finále si diváci užili naposledy v roce 1958. Tehdy porazila Brazílie Švédsko 5:2.

Reklama

Doporučované