Hlavní obsah

Nejvíce uprchlíků mířících do Španělska pochází z Venezuely, úřady nestíhají zpracovávat žádosti o azyl

Video: Marek Martinovský, Reuters

 

Reklama

Před chudobou a politickou perzekucí utíkají do Španělska tisíce Venezuelanů. Počet žadatelů o azyl z této země se za necelé dva roky téměř ztrojnásobil. Uprchlíci ze Sýrie jsou v počtu žádostí o azyl ve Španělsku až na třetím místě.

Článek

Ačkoliv v posledních několika letech poutá pozornost veřejnosti migrace z Afriky a Blízkého východu, většina uprchlíků mířících do Španělska pochází odjinud. Místní úřady totiž zaznamenaly rapidní nárůst žadatelů o azyl z jihoamerické Venezuely. Na vině je především stále se zhoršující ekonomická situace ve Venezuele. Informovala o tom německá stanice Deutsche Welle (DW).

„Už tři roky je většina těch, kteří hledají bezpečí ve Španělsku, venezuelské národnosti,” uvedla mluvčí Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) Jesus Vegová. Podle ní za poslední dva roky rapidně stoupl počet uprchlíků z Venezuely. V roce 2016 jich bylo 4200.

Následující rok se toto číslo více než zdvojnásobilo, a to na 10 600. Jen za letošní rok pak do Španělska dorazilo 12 700 uprchlíků. V roce 2014 přitom žádalo o azyl v zemích Evropské unie pouze 100 Venezuelanů.

Většina z nich však s žádostí o azyl neuspěje. Španělská komise pro uprchlíky vloni zpracovala pouze 1500 z onoho desetitisíce žádostí, přičemž úspěšných jich bylo pouze patnáct. „Valná část Venezuelanů je tak nucena v zemi pobývat ilegálně,” sdělila Vegová pro DW.

Po Venezuelanach pak do jihozápadní Evropy míří nejvíce Kolumbijců. Třetí nejčastější zemí původu uprchlíků je pak Sýrie. Pro Venezuelany je Španělsko atraktivní destinací díky kulturním, rodinným i jazykovým vazbám, úředním jazykem země je totiž také španělština.

Přesto však do Španělska míří nesrovnatelně menší počet venezuelských uprchlíků než například do sousední Kolumbie, Peru nebo Brazílie. Přesto španělské úřady přiznávají, že potřebují na zpracování tak velkého množství žádostí více zdrojů.

Odcházejí miliony lidí

„Španělští občané ani politici zjevně nevidí, co se momentálně ve Venezuele děje,” řekla Vegová. Dodává také, že venezuelští uprchlíci neutíkají pouze před politickou perzekucí, ale také kvůli kritickému nedostatku potravin a základních léků.

Podle Vegové je rychlý nárůst venezuelských uprchlíků ukázkou stále se zhoršujících podmínek v zemi. Venezuela se jako země s největšími světovými zásobami ropy potýká pod vládou socialistického prezidenta Nicoláse Madura s rekordní inflací. Tu zřejmě nevyřeší ani probíhající měnová reforma.

Diaspora Venezuelanů ve světě každým rokem narůstá. UNHCR odhaduje, že jich v zahraničí žije 2,3 milionu, z toho více než 1,5 milionu jich zemi opustilo až od roku 2015. Některé odhady však šplhají až ke třem milionům. Je totiž možné, že venezuelský statistický úřad opravdovými čísly manipuluje, aby nevyšly najevo rozměry probíhajícího exodu ze země.

Problému, který masivní emigrace představuje, si je ale zřejmě vědomý také prezident Venezuely Nicolás Maduro. Ten ve středu vyzval venezuelské uprchlíky, aby se do země vrátili a přestali „čistit záchody v zámoří”.

Reklama

Doporučované