Hlavní obsah

Zápas, který vejde do dějin, sleduje celý svět, jen v KLDR ho neuvidí

Samotný zápas vydělá podle odhadů jen na vysílacích právech 700 milionů dolarů. To by České televizi vystačilo na víc než dva roky vysílání.

Reklama

Článek

Do začátku jedné  z největších sportovních show historie zbývají už jenom hodiny. Bude to zápas sledovaný po celé planetě, ale také show, která vejde do dějin neskutečnými výdělky pro oba aktéry.

Vysloužilý americký boxer Floyd Mayweather za zápas vydělá podle některých zdrojů 200 milionů dolarů, v přepočtu téměř 4,5 miliardy korun. Úctyhodná je i minimální částka, kterou mu některé zdroje připisují - a ta činí 100 milionů dolarů.

Jeho soupeř, irský mistr smíšených bojových umění Conor McGregor, si podle Guardianu přijde na 75 milionů dolarů. Mluví se ale až o 100 milionech. Přesné částky se možná na veřejnost nikdy nedostanou. Detaily chrání dohoda o důvěrnosti.

Samotný zápas vydělá podle odhadů jen na vysílacích právech 700 milionů dolarů. To by České televizi vystačilo na víc než dva roky vysílání. Adam Kelly z agentury IMG, která se o prodej práv stará, řekl, že zápas v noci na neděli sledoval celý svět kromě Severní Korey.

Nemalou sumu vydělá i prodej vstupenek. Nejdražší jsou za 70 000 dolarů a nejlevnější za 1200. Velký balík peněz díky obrovské sledovanosti zaplatí i sponzoři.

Světoví šampioni ve své kategorii

Mayweather nastoupil během své kariéry do boxerského ringu devětačtyřicetkrát. A neprohrál ani jednou. Šestadvaceti soupeřům přitom uštědřil porážku knockoutem. Čtyřicetiletý Američan naposledy nastoupil do ringu 12. září 2015 proti Filipínci Manny Pacquiaovi, kterého porazil na body. Poté svou bohatou profesionální kariéru ukončil.

Vyděláno má dost, vždyť za pouhých 36 minut v ringu s Pacquiaem dostal okolo 230 milionů dolarů. Mayweather je zapsán v Guinnessově knize rekordů jako boxer s největším počtem zápasů bez porážky a také jako nejlépe vydělávající boxer v historii. Za své soutěžní zápasy si podle časopisu Forbes vydělal 700 milionů dolarů.

Conor McGregor se stal profesionálním zápasníkem MMA v roce 2008. Bývalý instalatér z Dublinu zažil úctyhodnou šňůru patnácti výher v řadě mezi lety 2011 a 2016 a stal se legendou MMA. Tento sport se především díky němu dostal do povědomí i v Evropě. Naposledy prohrál při svém debutu ve welterové váze s Natem Diazem. Toho ale o pět měsíců později v odvetě porazil.

Po jednadvacáté výhře ve čtyřiadvaceti zápasech proti Eddiemu Alvarezovi se stal úřadujícím šampionem ve dvou váhových kategoriích, v lehké (do 70,3 kg) a pérové (do 65,8 kg) zároveň. Devětadvacetiletý McGregor se nyní věnuje své rodině a je podle magazínu Forbes 24. nejlépe placeným sportovcem současnosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované