Hlavní obsah

Jedna z nejvýš položených hospod v Česku otevře, tratí sedm milionů

Foto: Luční bouda

Restaurace na Luční bodě sníží kapacitu z asi 200 na stovku míst.

Reklama

Jedna z nejvýše položených restaurací v Česku na Luční boudě na hřebenech Krkonoš ve čtvrtek opět otevře. Lidé se na boudě ve výšce 1410 metrů nad mořem budou moci opět i ubytovat.

Článek

„Ztráty boudy z dosavadního uzavření jdou do milionů korun,“ řekla spolumajitelka Luční boudy Klára Sovová.

Opětovné otevření restaurací a hotelů od čtvrtka schválila vláda, když snížila stupeň rizika protiepidemického systému ze čtvrtého na třetí. Restaurace musely z nařízení vlády uzavřít 14. října, ubytovací zařízení jsou pro turisty zavřená od 22. října.

Luční bouda je podle Sovové při znovuotevření připravena splnit všechna protiepidemická nařízení. Obsluhovat bude možné jen usazené hosty, u stolu budou sedět nejvýše čtyři lidé. Podniky budou smět naplnit kapacitu na 50 procent. Pro restauraci na Luční bodě to znamená snížit kapacitu z asi 200 na stovku míst. „Odebereme z restaurace židle a uložíme je vedle do bufetu,“ řekla Sovová.

Nával turistů od čtvrtka nečeká. „Chceme ale, aby lidé, kteří vyrazí na hřebeny, měli kde se ohřát a dát si čaj nebo polévku,“ řekla. Kapacita 100 míst v restauraci by podle ní měla být pro nynější období začátku prosince dostatečná. Na rozdíl od jiných bud v Krkonoších měla Luční bouda vždy trvalý provoz i v mezisezonách a na jaře a na podzim nezavírala. To až letos na jaře a následně v říjnu změnila vládní proticovidová opatření.

Otazník podle Sovové visí nad podobou silvestrovských pobytů. „Chceme silvestra prodávat, ale asi nebude vypadat tak, jak by si ho asi každý představoval. Silvestr bude záviset i na tom, zda se pustí sjezdovky, protože bez nich by byla Pec pod Sněžkou prázdná,“ řekla.

Dosud se turisté mohli na Luční boudě dočkat pouze občerstvení přes okénko. „Když někdo zazvonil, tak jsme se hostům snažili vyjít vstříc,“ řekla. Pro turisty na hřebenech bylo na boudě otevřené WC a kdo byl na túře v nouzi, mohl se ve vestibulu boudy třeba převléci do suchého oblečení. V minulých letech bouda ročně obsloužila asi 300 000 návštěvníků, včetně návštěvníků restaurace a bufetu.

S nuceným uzavřením restaurací a hotelů, jak je letos dvakrát nařídila vláda, Sovová nesouhlasí. „Vláda se měla zaměřit na ochránění rizikových skupin, především seniorů v různých sociálních zařízeních,“ míní hoteliérka. Ztrátu Luční boudy z jarního uzavření odhadla na 3,6 milionu korun, z podzimního uzavření bude ztráta zřejmě obdobná.

Sovová je také spolumajitelkou hřebenové Labské boudy. Labská bouda by měla restauraci i ubytovací část otevřít 26. prosince.

Luční bouda je jednou z nejvýše položených horských chat ve střední Evropě. Už 300 let poskytuje přístřeší, bezpečí a pohodu v Krkonoších ve výšce 1410 metrů nad mořem.

Luční bouda se nachází na jednom z nejvzácnějších míst Krkonošského národního parku, na plošině pod Luční (1555 metrů) a Studniční (1554 metrů) horou, s výhledem na nejvyšší českou horu - Sněžku (1602 metrů). Chata na svém místě stojí od poloviny 17. století a byla to hlavně zemědělská usedlost, kde se však již od začátku 19. století konaly kulturní akce a nejrůznější oslavy pro obyvatele hor. Roku 1914 byla dokončena přestavba, která umožňovala ubytování v několika noclehárnách. Chata v roce 1938 vyhořela, stávající podoba je z roku 1940, kdy ji pro své potřeby opravila německá armáda.

Reklama

Doporučované